SANELA JENKINS

Superbogata Bosanka kupila 9 hektara zemlje na Hvaru i osmislila plan, Hvarani na rubu živaca: "Ne vjerujemo joj"

Kupljene parcele na vrhunskoj su lokaciji, na potezu od Pokonjeg Dola, protežu se istočno do uvale Milna

Jenkins: Odlična lokacija. Instagram

Z. K.

17.6.2024

Sanela Diana Jenkins žena koju nazivaju najbogatijom Bosankom, prijateljica Eltona Džona (John) i holivudske elite, posljednje dvije godine od Hvarana kupovala je zemljište po zemljište i danas je vlasnica 90.000 kvadrata – 87.355 je provedeno u knjigama, za ostatak se čeka parcelacija, a kupuje i dalje.

Nema niti jednog zaposlenog

Hvarani lokaciju nazivaju Stražbenica. Preduzeće, vidljivo je na portalu Fine, nema niti jednog zaposlenog, uz Sanelu Jenkins, u Upravi je i njen sin iz prvog braka s bogatim engleskim bankarom Rogerom Jenkinsom, Innis Allan Jenkins, istražio je Jutarnji list.

Kupljene parcele na vrhunskoj su lokaciji, na potezu od Pokonjeg Dola, protežu se istočno do uvale Milna, vrlo je malo kuća, i to isključivo onih sagrađenih davno jer cijeli je potez u prostornom planu upisan isključivo za poljoprivrednu namjenu. U kupoprodajnim se dokumentima navode kao pašnjaci.

Da nije, nema sumnje da bi dosad već bio premrežen turističkim sadržajima. I da bi Hvarani svoju djedovinu cijenili suhim zlatom, a ne ju prodali za osam do 30 eura po kvadratu koliko im je plaćala Sanela Jenkins. Pogled koji se pruža s ove pozicije – u neposrednoj blizini grada Hvara, a opet dovoljno odmaknuto da se izbjegne hvarska turistička mahnitost – vrijedi milijardu dolara.

Po zakonu

Pa šta će super bogatašici toliko poljoprivrednog zemljišta? Hoće li žena koja zime provodi u Los Anđelesu ili u nekoj od svojih rezidencija po svijetu, da bi već koncem aprila došla u Hvar i boravila u najluksuznijim smještajima, otvoriti OPG, što jedino na svojim parcelama smije imati?

Jedan od advokata njene firme Vinko Radovani zadužen za sva pitanja vezana uz hvarske parcele i planirani pristupni put, kaže da – hoće. Ne negira da će "u skladu zakona danas-sutra tu sagraditi objekat koji zakon dopušta".

- Radit će se ono što zakon propisuje da se smije raditi - kaže Radovani za Jutarnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.