PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Bit će još hapšenja, provjeravamo povezanost svih lica

Taj momak Miloš, sa kojim sam jučer razgovarao u bolnici, zaslužio je pohvalu za svoju prisebnost i disciplinovanost, rekao je Vučić

Vučić: Završit ćemo to. RTV PINK

Z. K.

prije 3 dana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom gostovanja na jednom srbijanskom mediju otkrio je još novih detalja o terorističkom napadu koji se jučer dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu.

Vučić je rekao da se akcija policije nastavlja.

Crveni alarm

- Bit će još hapšenja, provjeravamo povezanost svih lica i završit ćemo to - rekao je Vučić i dodao jda je tužilaštvo već imalo određena saznanja.

- Imali ste kompletnu obradu lica po nalogu tužilaštva. Tužilaštvo je to radilo i koliko sam čuo možda i griješim, bilo je pripremano sve, trebalo je još neki detalji da završe za tužioca, da bi imao dovoljno dokaza i da se ide u postupak, odnosno u hapšenje lica - rekao je Vučić.

Na pitanje do kada će biti na snazi crveni alarm, odnosno crveni nivo bezbjednosti, Vučić je rekao da će državni organi najveći dio riješiti do utorka i da će onda biti sve u redu.

Na pitanje kako komentariše jednu od reakcija koja dolazi iz Njemačke i komentar da "ne čudi teroristički napad u Srbiji jer je rezolucija o Srebrenici nacrtala Srbiji metu na čelo", Vučić je rekao da je u pitanju Irfan Peci koji je nekada bio veoma radikalan u svojim stavovima.

- Onda je svoje stavove promijenio i, koliko znam, sarađivao i sa BND-om. Ovo nema sumnje da je jedna od stvari za koju ne mogu da kažem da je direktno uticala. Lagao bih, to je pitanje za istragu, ali nema sumnje da će i to kao neke od motiva biti ispitano - rekao je Vučić.

Dodao je da, ipak, ne može o svemu da govori.

- Postoje različite škole i različiti pristupi i mi imamo veoma dobru saradnju s obje islamske zajednice u Srbiji. Međutim, postoji tu pristup stranih službi gdje preko nekih imama, pošto ne mogu direktno preko muftija, već preko nekih imama pokušavaju da prošire svoje uticaje - rekao je Vučić.

Dodaje da su u pitanju neke škole i medrese i neke druge institucije.

- Radimo na tome, kao što se borite protiv pravoslavnog ekstremizma, tako se borite i protiv islamskog i svakog drugog - rekao je on.

On je rekao da je ovo potpuno smišljeni teroristički napad.

- Preciznost s kojom je Žujović pogodio žandara, i nije očekivao da mu ovaj uzvrati. On je odozdo iz kese odapeo strijelu i pogodio ga u vrat. Taj momak Miloš, sa kojim sam jučer razgovarao u bolnici, zaslužio je pohvalu za svoju prisebnost i disciplinovanost - rekao je Vučić.

- Postupite po pravilu službe, ubijete zlikovca i onda sačekate hitnu pomoć. Ali to je njegov posao da uzvrati na vatru, na bilo kakav napad, da eliminiše protivinika, a najvažnije je da je potom sačuvao sebe, za svoju porodicu i za državu. Mi i dalje njega imamo i on će za koji mjesec biti u punoj službi. Uskoro će dobiti posebno odlikovanje - istakao je predsjednik.

Najsigurniji grad

Vučić je rekao da je Beograd jedan od najsigurnijih gradova.

- Vidjet ćete za Beograd i za Srbiju da su najbolje ocjenjeni po prirodi sigurnosti i na to sam ponosan - rekao je predsednik i dodao da građani mogu da budu mirni i spokojni.

- Država je dovoljno jaka da se sa svakim vidom terorizma obračuna - poručio je predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.