OBRAD MIŠO STANIŠIĆ

Ambasador Crne Gore u BiH: Opet se pokušava pucati u žrtve genocida

Upozorava da se ovih dana opet pokušava pucati u te iste žrtve genocida

Obrad Mišo Stanišić. Ambasada Crne Gore

FENA

prije 2 dana

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici svaki zdravomisleći građanin na ovoj planeti mora sa posebnim pijetetom da se odnosi.

Naime, 11. jula 1995.godine dogodio se genocid na očigled cjelokupne međunarodne zajednice koja je toga dana pala na ispitu, rekao je u razgovoru za Fenu bivši ambasador Crne Gore u Sarajevu Obrad Mišo Stanišić.

- Od toga datuma, poražavajućeg za čovječanstvo, u Potočarima se ne govori ni dobro jutro, ni dobar dan ni dobro veče. Tamo sada posjetioci ćute a mezarje govori - kaže Stanišić.

Upozorava da se ovih dana opet pokušava pucati u te iste žrtve genocida, tako što se genocid negira od onih čija je ideologija doprinijela da se dogodi.

- Dobro je što je Vlada Crbe Gore u Skupštini Ujedinjenih naroda glasala za Rezoluciju o genocidu i Međunarodnom danu sjećanja na žrtve, iako je trebala da bude kosponzor. Isto tako mislim da je naša vlada sve pretvorila u politikanstvo glasanjem u crnogorskom parlamentu za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Naime taj najstrašniji pogrom u drugom svjetsko ratu niko ne poriče već ga je osudio cijeli demokratski svijet, a posebno naše komšije Hrvati i njihovo rukovodstvo.

Za razliku od onih čiji lideri, a posebno autokrata iz Srbije, uz pomoć seiza iz manjeg BH entiteta a i u Crnoj Gori, ne samo da negiraju genocid u Srebrenici nego slave i glorifikuju presuđene ratne zločnce iz Potočara - rekao je Stanišić.

Zato smatra da će bespotrebno i bez ikakvog povoda, glasanje o Rezoluciji o Jasenovcu usporiti evropski put Crnoj Gori.

- Što bi narod rekao to je "zabadanje trna u zdravu nogu". Nedolazak Predsjednika Evropskog savjeta gospodina Charlesa Michela u već dogovorenu posjetu Crnoj Gori je pokazatelj da Evropska unija šalje jasnu poruku da neće olako preći preko usvajanja Rezoluci o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore.

Ocijenio je da je sasvim izvjesno da je nekome i bio cilj da zaustavi Crnu Goru na evropskom putu.

- Vjerujem da će se građanska, multietnička i sekularna Crna Gora izboriti protiv nacionalizma i fašizma, uvjereni da je takva ideologija kroz istoriju uvijek bila osuđena na propast. Mir i spokoj žrtvama genocida u Srebrenici i svim stradalima u vrijeme nesrećnog i krvavog rata na prostorima bivše nam zajedničke države. Da je vječna Crna Gora i da živi nama prijateljska, cjelovita država Bosna i Hercegovina! - poručio je Obrad Mišo Stanišić, bivši ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.