AKCIJA U SRBIJI

Ovo je državni sekretar koji je uhapšen zbog trgovine utjecajem: Sa njim pali direktori i dekani

Zloupotrijebio svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima

Nebojša Rađelović. Blic

B. C. / Blic

6.7.2024

Bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Nebojša Ranđelović, uhapšen je zbog sumnje izvršio krivično djelo - trgovina uticajem.

Kako je saopštilo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, N. R. je, radeći kao državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Republike Srbije, zloupotrijebio svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima.

Primio poklone od vlasnika kompanije

On je, kako se sumnja, koristeći svoj službeni položaj, zahtijevao i primio poklone od vlasnika kompanije "Avenija Sistem", M. V. iz Niša.

- M. V. je ponudio i dao poklon N. R. kako bi ovaj posredovao kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., direktora i dekana obrazovnih ustanova u Nišu, kako bi izvršili radnje koje se inače ne bi smjele izvršiti, navodi se u saopštenju.

Pod uticajem N.R., osumnjičeni direktori i dekani obrazovnih ustanova u Nišu - B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući "Avenija Sistem" u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za "Avenija Sistem".

N.R. je od M.V. primio poklone u vrijednosti ne manjoj od 24.000 eura za trgovinu uticajem, čime su počinili pet krivičnih djela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Ko je Ranđelović?

Ranđelović je rođen 1967. godine u Nišu.

On je završio Pravni fakultet u Nišu, a kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta u Nišu, Ranđelović je i redovni profesor na ovom fakultetu na katedri za pravnoistorijske nauke.

Također, Nebojša Ranđelović je od 2007. do 2012. godine bio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a 2012. godine je bio i odbornik u Skupštini Grada Niša, dok je 2016. bio pomoćnik gradonačelnika Niša za visoko obrazovanje. U 2020. godini je postao državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.