PORUKA IZ VAŠINGTONA

Ivanović: Crna Gora i SAD imaju odlične odnose, koje karakterišu dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo

Crna Gora želi da na već postavljenim, čvrstim temeljima nastavi da jača prijateljstvo, veze i saradnju sa SAD, kazao je Ivanović

Ivanović u Vašingtonu. MVP

Z. K.

10.7.2024

Očuvanje mira i jačanje demokratije na zapadnom Balkanu važno je za dalji napredak država regiona ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), kao i evropsku sigurnost i stabilnost, saopćeno je na sastanku američkih senatora s visokim predstavnicima Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) rekli su da resorni ministar Filip Ivanović boravi u Vašingtonu, gdje učestvuje na NATO samitu, koji se održava u svjetlu obilježavanja 75 godina od osnivanja Alijanse.

Ključne teme

Kako su naveli iz tog resora, Ivanović je, tokom boravka u Vašingtonu, razgovarao sa senatorima Džin Šahin, Tomom Tilisom, Džerijem Moranom, Pitom Riketskom i Majkom Raundsom, u okviru sastanka senatora s visokim predstavnicima Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Navodi se da je ključna tema bila uloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u jačanju stabilnosti i daljem razvoju zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na važnost zajedničke evropske perspektive regiona.

Ivanović je kazao da Crna Gora i SAD imaju odlične međudržavne odnose, koje karakterišu dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo, reflektovano kroz razvijenu bilateralnu i multilateralnu saradnju i dodatno osnaženo savezništvom u okviru NATO-a.

- Crna Gora želi da na već postavljenim, čvrstim temeljima nastavi da jača prijateljstvo, veze i saradnju sa SAD, jednim od najznačajnih vanjskopolitičkih saveznika - rekao je Ivanović.

Navodi se da su senatori pozdravili ulogu i doprinos država saveznica iz regiona zapadnog Balkana zajedničkim aktivnostima i ciljevima NATO-a, ali i pojedinačnu posvećenost razvoju i kontinuiranom unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD.

Oni su kazali da je očuvanje mira i jačanje demokratije na Balkanu od neprocjenjive važnosti za dalji napredak ka članstvu u EU, kao i evropsku sigurnost i stabilnost.

Senatori su, kako se navodi, ponovili da će SAD nastaviti da podržavaju razvojne procese i jačaju svoje prisustvo i angažman u pravcu obezbjeđivanja stabilnosti, kao preduslova za dalji napredak.

Iz MVP su rekli da se Ivanović u Vašingtonu sastao i sa kongresmenkom Klaudijom Teni, predstavnicom distrikta savezne države Njujork.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o regionalnim pitanjima i mogućnostima unapređenja saradnje Crne Gore i SAD.

Ivanović je istakao značaj nedavno održane međuvladine konferencije u Briselu i naglasio spremnost Vlade da ubrzano radi na evropskoj integraciji, ali i razvija odnose sa SAD.

Posebna pažnja

Teni je navela da je uvjerena da zapadni Balkan zaslužuje posebnu pažnju i ponovila spremnost SAD da nastave da podržavaju Crnu Goru u procesima koji vode ka članstvu u EU.

Iz MVP su naveli da je Ivanović prisustvovao i svečanoj ceremoniji otvaranja NATO samita i obilježavanja 75. godišnjice Saveza, i tom prilikom je imao i kraće razgovore sa odlazećim generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ivanović je, kako se dodaje, imao kraće razgovore i s predsjednicima Hrvatske Zoranom Milanovićem i Rumunije Klausom Johanisom, premijerima Holandije Dikom Šufom, Islanda Bjarnijem Benediktsonom i Grčke Kirjakosom Micotakisom, kao i britanskim ministrom odbrane Džonom Hilijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.