MINISTAR U VLADI SRBIJE

Zukorlić: Iz poštovanja prema 11. julu i majkama Srebrenice izbjeći ću komentar koji bih imao o Bećiroviću

Zukorlić je kazao da u ovom periodu ne želi davati političko-stranačke izjave, već želi apelovati na saosjećajnost prema porodicama žrtava

Usame Zukorlić. Instagram

N. H.

13.7.2024

Usame Zukorlić, ministar u Vladi Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja, ocijenio je da govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Deinsa Bećirovića u Potočarima na obilježavanju 29 godina od genocida u Srebrenici da "to nije mjesto gdje treba voditi stranačku politiku i dodatno uzburkivati međunacionalne i međudržavne odnose.

- Kao što sam se ustezao da komentarišem Bećirovića kada smo imali susret bošnjačkih političkih predstavnika u Sarajevu, on je taj susret nazvao srednjovjekovnim okupljanjem, i sada ću iz poštovanja prema 11. julu i majkama Srebrenice, izbjeći komentar koji bih imao - rekao je Zukorlić za Tanjug.

Kako je naveo, kao politički lider Bošnjaka u Srbiji prisustvovao je komemoraciji i klanjao je dženazu, što je elementarni dug koji pripadnici bošnjačke zajednice imaju, istakavši da je 11. jul najbolniji datum za bošnjački narod, kao što je i Srebrenica najljuća rana.

Zukorlić je kazao da u ovom periodu ne želi davati političko-stranačke izjave, već želi apelovati na saosjećajnost prema porodicama žrtava. 

- Pozdravit ću to što je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izbjegao da odgovori na politički govor koji smo imali na tom okupljanju, već je kazao da će iz poštovanja prema ovom datumu i žrtvama odgovor dati narednog dana, i on i vrh države. Na taj način je pokazao senzibilitet prema ovom datumu znajući da u Srbiji živi i bošnjački narod - kazao je Zukorlić.

Smatra da je njegova uloga ministra zaduženog za pomirenja i regionalnu saradnju nezahvalna u ovakvim situacijama, ali istie da mu je povjerena "jedna traka autoputa za pomirenje", koliko god odnosi bili komplikovani. 

Kazao je da iz ugla njegove pozicije predstoji težak perioda i da želi vidjeti korake u pravcu pomirenja i regionalne saradnje. 

Prema njegovim riječima, Rezolucija o genocidu u Srebrenici i Rezolucija o genocidu u Jasenovcu imaju utjecaj na povećanje tenzija, te ukazuju da je potrebno mnogo više razgovora, međusobnog suočavanja, napora u zbližavanju i priznavanju da i jedni i drugi imaju nešto što ih boli.

- Treba da se smogne snaga da dođe dan kada će se komemoracije obilježavati uz prisustvo i onih drugih etničkih zajednica i sa jedne i sa druge strane. Nije nemoguće zato što imamo primjer srpsko-mađarskog pomirenja. Danas imamo pozitivan primjer što meni uliva nadu da možemo da dođemo do te tačke kada su u pitanju odnosi između Srba i Bošnjaka - ocijenio je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.