REAKCIJE

CGO: Napadi zvaničnog Beograda na Muniru Subašić potvrđuju ko je faktor nestabilnosti u regionu

Vučić sa pozicije moći napada ženu kojoj su u genocidu pobijena 22 najbliža člana porodice i sebe postavlja kao žrtvu, naveli su

Predsjednica Udruženja majki Srebrenice Munire Subašić. Centar za građansko obrazovanje

FENA

14.7.2024

Izjave predsjednice Skupštine Srbije Ane Brnabić i monstruozno manipulisanje dijelovima govora predsjednice Udruženja majki Srebrenice Munire Subašić, održanog na komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici, još jedan su dokaz da režim u Beogradu na čelu sa Aleksandrom Vučićem, nastavlja politiku iz 90-ih i tako ostaje faktor nestabilnosti na zapadnom Balkanu - ocijenio je Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Crne Gore.

- Vučić sa pozicije moći napada ženu kojoj su u genocidu pobijena 22 najbliža člana porodice i sebe postavlja kao žrtvu. To je nečuveno i u najmanju ruku morbidno, a zaslužuje svaki prezir. Posebno kada znamo da je Vučić bio dio te politike koja je predstavljala političku pozadinu genocida u Srebrenici, za šta nikada nije odgovarao, a očigledno ni zažalio zbog njenih razornih posljedica po čitav region - navedeno je u saopćenju.

Majke Srebrenice i predsjednica Munira Subašić, kako je navedeno, imaju najveću podršku Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Regionalne akademije za razvoj demokratije (ADD) te cjelokupne građanski orijentisane javnosti koja i razumije suštinu održanog govora, ali i cjelokupnog njihovog djelovanja.

Rad ove organizacije nagrađen je i na nedavno održanom Sarajevskom plenumu, čime je apostrofirana njihova uloga u društvu i borba za pomirenje na zapadnom Balkanu suočavanjem s onim što je zajednička prošlost, navela je navedena organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.