KOMENTIRALI ATENTAT

Bivši hrvatski šef obavještajne službe: Pravi strijelac bi ubio Trampa

Letica je napomenuo kako se najteže boriti protiv takozvanih usamljenih vukova

Letica: Ovo je atentat koji je izvršen. HRT

Z. K.

15.7.2024

Bivši voditelj operacija u SOA-i Ante Letica i politolog Tomislav Sunić jutros su u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirali pokušaj atentata na Donalda Trampa (Trump). Letica smatra kako su američki obavještajci u ovom slučaju zakazali.

- Generalni zaključak je da je obavještajna zajednica SAD-a - to znači i FBI i Secret Service, i državne i lokalne policije, i sve agencije koje se brinu za sigurnost bivšeg predsjednika, odnosno predsjedničkog kandidata - zakazala - rekao je.

Niz grešaka

Tvrdi kako je počinjen niz grešaka te najavljuje da će odgovornost snositi svi oni koji su u lancu zapovijedanja i odgovornosti za sigurnost. Ne slaže se s tvrdnjom da je atentat bio neuspješan, unatoč tome što je Tramp preživio.

- Ovo je atentat koji je izvršen. Samo srećom za Trampa nisu nastupile fatalne posljedice, iako je bio vrlo blizu tog fatalnog ishoda - objasnio je Letica. 

Sunić je kazao kako je šefica Tajne službe Kimberly Cheatle dosta zakazala.

Letica je napomenuo kako se najteže boriti protiv takozvanih usamljenih vukova. Naveo je da je korištena puška civilna inačica puške M16, poluautomatsko oružje kalibra 5.56. 

- To je vrlo razorno, vrlo ubojito streljivo koje u rukama pravog strijelca može napraviti i radi čuda. Pravi strijelac bi riješio Trampa. Srećom, ovaj nije bio pravi strijelac, iako je uspio, ono što je evidentno, uspio je ispaliti osam metaka - naglasio je.

Sunić je kritizirao aktualnog američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden), koji će vjerovatno biti Trampov protukandidat na predsjedničkim izborima u novembru. Iako se u posljednje vrijeme uglavnom govori o Bajdenovim gafovima, Sunić tvrdi da je Bajden i ranije u karijeri pokazivao govorne mane.

Previše oružja

Skeptičan je oko toga da Bajden ima neka čvrsta politička uvjerenja. 

- On je hvalio Josipa Broza Tita, koji je još bio živ, bio je na sprovodu Kardelja, davao je tu hvalospjeve Jugoslaviji - kazao je Sunić. 

Letica je upozorio kako u Americi ima previše oružja te da se ljudi u posljednje vrijeme čak još više naoružavaju.

- Ta međusobna mržnja, podijeljenost, a svi imaju oružje, svi su naoružani, može dovesti do vrlo, vrlo teške situacije - predviđa Letica. 

Zaključio je kako Ameriku čeka "vrlo osjetljiv period u političkom i drugom životu" bez obzira tko pobijedi na izborima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.