IZAZVALA NESREĆU

Dubrovnik: Protest zbog mogućeg puštanja na slobodu Klevise Ymeri

Ovo nije prosvjed samo za Stipu i Katu, već i za sve one stradale u proteklih dvadeset ili trideset godina, poručio je Đerek

Sa protesta. Hina

FENA

21.7.2024

Zbog mogućnosti puštanja na slobodu uz jamčevinu albanske državljanke Klevise Ymeri, koja je u aprilu izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli brat i sestra, pred dubrovačkim sudom u subotu je navečer održan protest.

Na protestu se okupilo stotinjak članova šire porodice, prijatelja i sugrađana iz doline Neretve i Dubrovnika, noseći brojne transparente i majice sa slikom brata i sestre Stjepana i Katarine Đerek.

Nezadovoljstvo odlukom

Brat poginulih Viktor istaknuo je kako je protest organiziran zbog nezadovoljstva odlukom Općinskog suda kojom se okrivljenici Ymeri omogućilo da se, uz jamčevinu od 70 hiljada eura, brani sa slobode.

- Ovo nije protest samo za Stipu i Katu, već i za sve one stradale u proteklih dvadeset ili trideset godina, jer ovi problemi traju godinama. Zvali su nas brojni ljudi koji su također nekog izgubili i osjetili nepravdu, a imena stradalih su zaboravljena -  poručio je Đerek.

Nesreću u kojoj su na predjelu Ratac između Dubrovnika i Slanog živote izgubili 21-godišnji Stjepan i njegova dvije godine mlađa sestra Katarina, skrivila je 29-godišnja albanska državljanka Klevisa Ymeri.

Osumnjičenica je uhapšena odmah po puštanju iz dubrovačke bolnice te joj je određen jednomjesečni pritvor, koji joj je produljivan.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 9. jula protiv Ymeri podiglo optužnicu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u cestovnom saobraćaju te je predložilo produženje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i od ponavljanja kaznenog djela.

Optužno vijeće Općinskog suda dan je kasnije okrivljenici produljio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, te joj je odredilo jamstvo u iznosu od 70.000 eura uz mjere opreza.

Bez prihvatanja prijedloga

Nije prihvaćen prijedlog da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela pa je dubrovačko tužiteljstvo podnijelo žalbu na taj dio rješenja o kojoj još nije odlučeno.

Obitelj je pokrenula peticiju na internetu kojom traži "Pravdu za Katu i Stipu" te ju je do subote navečer potpisalo više od 21.700 građana, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.