PREDSJEDNICA SKUPŠTINE

Brnabić tvrdi: "Srbija je svjetionik demokracije u odnosu na Hrvatsku"

Hrvatska je ta koja je zabranila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti najveće stratište srpskog naroda, kazala je Brnabić

M.K./ATAImages/PIXSELL

D. H.

27.8.2024

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je "Srbija uzor i svjetionik demokracije u odnosu na Hrvatsku" i navela više primjera za koje tvrdi da pokazuju razliku u demokratičnosti između dvije zemlje, piše Nova.rs.

- Nije Republika Srbija ta koja je zabranila bilo kome iz Hrvatske da posjeti Kragujevac, Kraljevo ili Jajince, gdje su nacisti ubijali ljude tijekom Drugog svjetskog rata, samo zato što su Srbi, Židovi ili Romi, već je Hrvatska ta koja je zabranila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti najveće stratište srpskog naroda i najveći srpski grad pod zemljom, na mjestu gdje je bio sustav ustaških logora Jasenovac. Ta zabrana je na snazi i dan danas“ - istakla je Brnabić u pisanoj izjavi.

Izbor muzike

Ona je navela da je „upravo u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, moguće da čovjek bude uhapšen i osuđen na kaznu zatvora od 15 dana, samo zbog izbora muzike koju je slušao u vlastitom automobilu, kao što se dogodilo građaninu Srbije, advokatu Nemanji Beriću“.

„Baš je ta Hrvatska ista ona zemlja koja je javno zabranila ulazak predstavnicima države Crne Gore, odnosno direktnim predstavnicima naroda, članovima parlamenta, samo zato jer im se nije svidio njihov stav o vašoj nacističkoj prošlosti“, naglasila je predsjednica republičkog parlamenta.

Prekinuti s praksom

Ona je podsjetila da je „predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno pozvao da se prekine s praksom bilo kakvog zadržavanja zbog političkih izjava ili stavova stranih državljana na granicama Srbije, iako je to potpuno neusporedivo s praksom uhićivanja i izricanja zatvorskih kazni ljudima zbog muzike koju slušaju, potpune zabrane ulaska zbog stavova i mišljenja, ili zabrane bez ikakvog obrazloženja, a kako to radi Hrvatska“.

„To je još jedan u nizu primjera na kojem se vidi jasna razlika između vas i nas. Nismo isti“, zaključila je Brnabi, piše Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.