PREDSJEDNICA KOSOVA

Oglasila se Osmani nakon kritika Zapada: Proširenje suvereniteta je legitimno, ali ovisi o saradnji sa saveznicima

KFOR nije odgovorio na pitanje Radija Slobodna Evropa o razlozima pojačanja na mostu preko rijeke Ibar

Vjosa Osmani. Lendi Susuri / Radio Slobodna Evropa

S. S.

1.9.2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je jučer za Radio Slobodna Evropa da su postupci za proširenje suvereniteta na Kosovu legitimni i u skladu s Ustavom zemlje, ali da uspjeh i održivost tih postupaka zavisi od saradnje sa saveznicima.

Ona je ove izjave dala nakon što je upitana o reakcijama Zapada na zatvaranje pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - dijelu u kojem većinski žive Srbi. Priština smatra da ove institucije, koje djeluju pod vodstvom Srbije, krše ustavnost i zakone Republike Kosovo.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Džejms Obrajan pozvao je premijera Kosova Albina Kurtija da zaustavi "nekoordinisane akcije koje negativno utiču na naše partnerstvo".

Nelegalne strukture

Na postupke na sjeveru zemlje reagovali su i ambasadori Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

- Situacija na sjeveru Kosova je veoma izazovna, jer prema Sporazumu iz 2013. godine, koji zahtijeva da se sve nelegalne strukture uklone, oni su u ovoj deceniji ojačani od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, i pretvorili se u mafijaške grupe, koje ugrožavaju sigurnost i suverenitet, ali i same živote građana na sjeveru - istakla je Osmani u Pragu, gdje učestvuje na sigurnosnom forumu Globsec.

Pozvala je da se ne dozvoli da "bilo koja mračna sila, bilo koja država koja ima zlonamjerne namjere prema Kosovu i regiji, napravi podjelu između nas i naših saveznika".

- Ova podjela, dugoročno gledano, mnogo košta Kosovo. Kosovo ima mogućnost da bude uspješno u proširenju suvereniteta, zajedno sa saveznicima. Potrebno je više komunikacije, konsultacija, više koordinacije - poručila je.

Jačanje partnerstva

Upitana da li su visoki američki zvaničnici, uključujući šefa američke Centralne obavještajne agencije (CIA), na sastancima proteklih dana spominjali pogoršanje odnosa sa Vladom Kosova, ona je rekla da su Sjedinjene Države na svakom nivou bile jasne da su odnosi sa narodom Kosova i Kosovom kao državom vrlo snažni.

- Moramo pronaći načine da ojačamo partnerstvo, moramo pronaći načine da se debata na Kosovu nikada ne vodi o tome "jesmo li raskinuli sa Amerikom ili ne?", već kako da jačamo te odnose, jer je to samo u interesu Kosova - istakla je.

Osmani je također rekla da će se na praškom forumu Globsec sastati s američkim zvaničnicima kako bi razgovarali o svim trenutnim izazovima. Nije željela komentarisati zašto je u subotu na glavnom mostu preko rijeke Ibar primijećeno pojačano prisustvo snaga Misije NATO-a na Kosovu (KFOR). Navela je da o tome treba pitati KFOR.

KFOR nije odgovorio na pitanje Radija Slobodna Evropa o razlozima pojačanja na mostu, ali je pripadnik mirovne misije na mostu rekao da su oni tu "zbog rutinskih operacija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.