PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić postavio pet ključnih zahtjeva prema Prištini: "Kosovo je najskuplja riječ za svakog Srbina"

Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova, želim to da pojasnim građanima Srbije

Aleksandar Vučić. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

E. Ć.

prije 5 dana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti i tom prilikom saopćio mjere i poteze koje će Srbija preduzeti povodom posljednjih jednostranih poteza vlasti Aljbina Kurtija.

- Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova, želim to da pojasnim građanima Srbije. Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu bi se priznao status legalne oružane sile. 

Dakle, mi ne smijemo da im damo status legalne oružane sile. To je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo legitimitet i legalitet, jer ga oni svakako nemaju, oni su primijenili čistu silu - kazao je Vučić.

Opisao je kako albanski policajci provociraju Srbe iz kafića, a onda izvade značke.

- Uvuku im u kola, a onda "ubiju Boga u njima", ali tako da im se ne vide povrede. Udaraju ih po stomaku, genitalijama, grudima... U stanici su im dali pikado i pokazali sliku "terorista iz Banjske" i rekli im da ih gađaju pikadom. Kada im se momci suprostave, onda udare po njima još jače. Da li mislite da je neko reagovao? Neko od ovih i Evrope, sa zapada, iz svijeta? Niko - naveo je on.

Kaže da "Srbija neće da se oslobodi Kosova, nego da pomogne svom narodu i da to i radi".

- Nećemo rat, hoćemo da u miru ostvarimo svoja prava. Neće biti lako, biće još agresivniji. Otvaraćt e most na Ibru, to je dokaz da žele sukobe i uradit će to. Napadaće i na škole i na bolnice, na sve će napadati - kazao je Vučić.

U svom obraćanju Vučić je iznio nekoliko ključnih zahtjeva Srbije, među kojima su raspisivanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, primjena Briselskog sporazuma, povratak srpskih sudaca i tužitelja na pravosudne funkcije, povlačenje kosovskih specijalnih snaga s kontrolnih točaka na sjeveru te hitno formiranje Zajednice srpskih općina. 

- Za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu potrebno je ispuniti ove zahtjeve - naglasio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.