TRENUTNO JE U CRNOJ GORI

Kome će kralj kriptovaluta Do Kvon biti isporučen, Južnoj Koreji ili SAD

Južna Koreja i SAD su potraživale Do Kvona zbog krivičnih djela prevara sa kripto valutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara

Do Kvon: Uhapšen u martu 2023. godine. Boris Pejović / Vijesti.me

E. Ć.

prije 2 sata 44 minute

Vrhovni sud Crne Gore saopćio je kako će ministar pravde te zemlje Bojan Božović odlučiti kojoj državi će biti izručen južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon, Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

- Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući o Zahtjevu za zaštitu zakonitosti u predmetu poznatom kao Do Kvon (Kwon Do Hyeong), koji je podnijelo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, donio je 19. septemba ove godine, nakon tajnog vijećanja i glasanja, Presudu, kojom je usvojio Zahtjev za zaštitu zakonitosti i preinačio Rješenja Višeg suda u Podgorici od 28. juna 2024. godine i Apelacionog suda Crne Gore od 30. jula 2024. godine - piše u saopćenju Vrhovnog suda.

Iz Vrhovnog suda Crne Gore se dodaje kako je presudom utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Do Kvona državama moliljama - Republici Koreji, po molbi Ministarstva pravde Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, po molbi Ministarstva vanjskih poslova te države, kao i molbi ambade SAD za hapšenje zbog ekstradicije, a radi vođenja krivičnog postupka.

- Istom presudom Vrhovni sud je odlučio da se spisi predmeta dostave ministru pravde Crne Gore radi odlučivanja o dozvoli izručenja - dodaje se u saopćenju.

Južna Koreja i SAD su potraživale Do Kvona zbog krivičnih djela prevara sa kripto valutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara, a procjenjuje se da je tolika šteta pričinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta - Luna i Terra.

Podsjetimo, Do Kvon je u martu 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa poslovnim partnerom Čang Junom kada su koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.