NJUJORK

Vučić se obratio na Generalnoj skupštini UN-a: Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD

Moramo da razgovaramo čak i kada se ne slažemo, rekao je

Aleksandar Vučić. Instagram

N. Aj.

prije 5 sati 35 minuta

U Njujorku je danas počela generalna debata 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj se okupilo više od 140 svjetskih lidera i predstavnika država.

Prisutnima se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Obraćam vam se u ime Republike Srbije, čast mi je da vam se obratim u ime Srbije. Srbija je zemlja osnivač UN-a, zemlja slobode i pravde u čije ime ponosno stojim pred vama danas. Dame i gospodo, kada govorim o sadašnjem trenutku moram da kažem da je situacija u svijetu još teža nego prije godinu. Nema na vidiku kraja ovoj noćnoj mori, danas čovječanstvo se više oslanja na tehnologiju nego na čovječanstvo. Republika Srbija i srpski narodi duboko žale za izgubljenim životima. Svijet je na ivici nuklearne katastrofe. Moramo da razgovaramo čak i kada se ne slažemo. Srbija će podržati veće prisustvo afričkih zemalja u Generalnoj skupštini. Moramo da obnovimo vjeru u mir, jedini put koji nema alternativu. Svi mi ovdje iz čitavog svijeta uradili smo to iz plemenitih razloga. Lideri se obraćaju vama, a zapravo se obraćaju svojoj naciji - rekao je Vučić.

Dodao je da je za njega Srbija najljepša na svijetu i da je danas kamenčić u cipeli moćnih. 

- Mi Srbi nismo bili kao drugi koji su dočekivali naciste, i platili smo veliku cijenu. Želim da vas upozorim na Pandorinu kutiju koja nije otvorena prije 5 godina, već mnogo ranije, a o kojoj svi šute. Nadmoćnost Zapada dovela je do kraja istorije i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim dijelovima društvenog života. Takvo nepostojanje ravnoteže srušilo je i SSSR i Jugoslaviju. To se nije desilo slučajno niti samo od sebe, već uz učešće zapadnih službi, kako u SSSR, tako i u Jugoslaviji. Danas smo čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija. To je neistina. Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali lideri velikih sila pozivaju na poštovanje Povelje UN-a, ali ne kada je u pitanju Srbija. U naletu sopstvene moći su, kada su mislili da mogu da rade šta hoće, da ruše norme međunarodnog prava.

Svi na svijetu govore o Ukrajini, a niko ne govori o Srbiji. Mi nismo ni sluge ni Rusije ni SAD, imamo sopstvenu politiku i sopstvene interese. Svijet je sada na ivici katastrofe. Samo male zemlje koje nemaju gdje i principi su jedina stvar za koju mogu da se uhvate. Vladislav Jovanović, izuzetan diplomata je 24. marta hitno pozvao sve zemlje da se odupru agresiji na našu zemlju. Pravo je pitanje koja je zemlja sljedeća. Nerazumna priroda politike koju vodi Priština odražava se u nizu uznemiriujućih poteza - rekao je Vučić.

Poručio je kako je Srbija na svom evropskom putu i iskreno želi da bude dio EU.

- Sbija je mala zemlja koja ne može da se nadmeće sa velikim silama i mi smo svjesni toga. Ostaje nam da gledamo u budućnost i da čekamo trenutak kada će principi prava biti vraćeni na političku scenu - rekao je Vučić.

Debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Sjednica Generalne skupštine UN-a smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svijetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom svijeta.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas trebalo bi da govori u četvrtak ujutru, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak popodne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.