PREMIJER SRBIJE

Vučević: Srbija priznaje BiH u skladu s Daytonom, želimo bolje odnose s Hrvatskom

Trebamo biti strpljivi, smireni, staloženi, i raditi na sebi, da surađujemo sa svima, da čuvamo mir, kazao je Vučević

Vučević: Srbija nema otvorena pitanja. Ministarstvo odbrane Republike Srbije

FENA

prije 5 sati 25 minuta

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je kako Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu u skladu s Daytonskim sporazumom i da s Hrvatskom želi bolje odnose dok s ostalim zemljama u okruženju Srbija nema otvorena pitanja.

Vučević je rekao da Srbija "apsolutno priznaje" Bosnu i Hercegovinu u skladu s Daytonskim sporazumom i da nema "nikakav problem s teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine".

- Samo kažemo, kao potpisnik Daytonskog sporazuma, da se sve promjene, izmjene, drugačije uređenje Bosne i Hercegovine moraju formulirati i definirati kroz suglasje dva konstitutivna entiteta i tri konstitutivna naroda. Nametanje bilo čega je kršenje Daytonskog sporazuma, koji je doveo do mira u Bosni i Hercegovini - rekao je Vučević.

On je istaknuo kako Srbija sa Crnom Gorom nema nikakva otvorena pitanja, kao i sa Sjevernom Makedonijom, dok s Hrvatskom želi bolje odnose.

- Želimo bolje odnose s Hrvatskom, bez obzira što se nikada nećemo složiti oko mnogih povijesnih okolnosti, ali ja bih rekao u interesu i Srbije i Hrvatske da imamo mnogo bolje odnose - naveo je Vučević, javlja Tanjug.

Ocijenio da Srbija i Mađarska imaju "povijesno najbolje odnose", navodeći da tu ocjenu iznosi kao netko tko dolazi sa sjevera Srbije.

Vučević je naveo i da Srbija s Rumunjskom nije nikada imala otvorena pitanja, a da s druge strane smatra da bi Srbija i Bugarska u odnosima mogle mnogo toga unaprijediti.

- Srbija nema otvorena pitanja, nego mnogi od njih vide dio naše teritorije kao neovisnu državu i oni vrše oduzimanje suvereniteta ili osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, pri tome nas uvjeravajući da je to davno već završeno - naveo je Vučević.

On je dodao da je kroz povijest Srbija bila i bez države, pod okupacijom, bez prava da govori svojim jezikom i da ima svoju veru, ali da se narod sačuvao.

- A bio je period kad smo čekali 500 godina, pa smo dočekali. Trebamo biti strpljivi, smireni, staloženi, i raditi na sebi, da surađujemo sa svima, da čuvamo mir, jer Srbija u miru pobjeđuje - rekao je Vučević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.