BROD "MV KATHRIN"

Brod pun eksploziva na Jadranu, sumnja se da je teret namijenjen Izraelu: Crnogorci ga odbili, ide ka Hrvatskoj

Brod nosi osam kontejnera eksploziva heksogen, RDX, prema informacijama namibijskih vlasti i portugalskog ministra vanjskih poslova

Brod "MV Kathrin". Vesselfinder.com

N. H.

3 sata

Portugalski brod "MV Kathrin", koji navodno prevozi eksploziv namijenjen Izraelu, trenutno se nalazi u Jadranskom moru, nedaleko od Lastova, prema podacima portala Marine Traffic. 

Amnesty International apelira na Sloveniju i Crnu Goru da spriječe pristajanje broda u njihove luke, ističući kako postoji jasna opasnost da bi takav teret mogao pridonijeti počinjenju ratnih zločina u Gazi.

Brod nosi osam kontejnera eksploziva heksogen, RDX, prema informacijama namibijskih vlasti i portugalskog ministra vanjskih poslova. 

Namibijske vlasti u avgustu su zabranile ulazak Kathrina u svoju glavnu luku upravo zbog ovog tereta, pa se sada brod kreće prema Crnoj Gori i slovenskoj luci Koper, gdje planira istovariti teret. I dalje nije poznato na koji bi način eksploziv stigao do Izraela.

- Smrtonosni teret na brodu Kathrin ne smije stići do Izraela, jer bi mogao pridonijeti počinjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima - izjavila je Nataša Posel, voditeljica Amnesty Internationala Slovenije. 

Amnesty apelira na sve države, uključujući Sloveniju i Crnu Goru, da spriječe prijenos vojnog tereta.

Da neće ući u crnogorsku luku Bar, saznao je portal RTCG, koji je objavio i da će brod ide u Hrvatsku, pa da je zahtjev koji je ranije predan crnogorskoj strani u međuvremenu povučen.

Međunarodno humanitarno pravo (IHL) zabranjuje prijenos oružja sukobljenim stranama ako postoji rizik da će ono biti korišteno za ratne zločine. Amnesty International također naglašava da Izrael koristi eksplozivno oružje u napadima na civile i civilne objekte u Gazi, blokira humanitarnu pomoć i kažnjava Palestince.

- Države koje nastavljaju prijenos oružja Izraelu krše svoje međunarodne obveze prema Ženevskim konvencijama - dodala je Posel. 

Amnesty International poziva na hitan embargo na oružje za Izrael i palestinske oružane skupine u Gazi, zbog dokazanih kršenja međunarodnog prava. Portugal, Slovenija i Crna Gora moraju spriječiti bilo kakav prijenos oružja putem svojih luka i brodova, zaključuje Amnesty.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.