TEŠKA SITUACIJA

Poplave širom Crne Gore: Sela odsječena, voda nosi sve pred sobom

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vjetra i obilne kiše

Kiša uzrokovala brojne probleme. Twitter

E. Ag.

prije 3 sata 50 minuta


Jaka kiša koja je pala tokom jučerašnjeg dana i noći u Crnoj Gori izazvala je poplave zbog kojih su odsječena neka sela, voda je prodrla u kuće i nosi objekte, a ulice u pojedinim mjestima su prekrivene vodom, pa se automobili probijaju kako bi stigli do odredišta.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je crveni meteoalarm zbog najavljenog jakog vjetra i obilne kiše.

Na Žabljaku je voda ušla u kuće, u Komarnici je odsječen prilaz selu i u njemu voda nosi objekte, dok je saobrćaj obustavljen u dijelu opštine Danilovgrad, na Frutku i Brestici i putu Podanje - Klikovače, prenosi RTCG.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vjetra i obilne kiše.

Opština Danilovgrad je obavijestila građane da se, usljed velikih vremenskih nepogoda i obilnih padavina, obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila na mostu na Frutku, mostu na Brestici i putu Podanje - Klikovače.

Šavničko selo Komarnica odsječeno je zbog obilnih padavina. Poplavljen je most, voda je odnijela puteve, a bujični nanosi ugrožavaju imovinu mještana tog sela.

Velika količina padavina u nikšićkoj opštini prouzrokovala je velike probleme stanovnicima okolnih naselja.


I dok se po gradu, na ulicama lišće i grane koje vjetar prethodne noći polomio, u Kutima (gornjem dijelu sela) u nikšićkoj Župi crvena boksitna voda iz obližnjeg vodokopa je preplavila gotova sva imanja, mostove i mještani kažu da je situacija katastrofalna. Ta situacija se, u pomenutom selu, ponavlja iz godine u godinu, kada su obilne padavine.

Obilne padavine utjecale su i na drastičan rast vodostaja rijeka u državi za veoma kratak vremenski interval. To se naročito odnosi na centralni dio Crne Gore, odnosno na Moraču i Zetu sa pritokama. Prema podacima sa mjernih stanica, Morača je u Podgorici za 14 sati porasla više od šest metara. Sinoć u 18 sati vodostaj je tamo iznosio 130 centimetara, a jutros u osam 737, pri čemu i dalje raste.

Zbog intenzivnih padavina i olujnog vjetra koji su zahvatili područje Cetinja došlo je do poteškoća u funkcionisanju grada.

Obilna kiša, izazvala je probleme u saobraćaju, a jak vjetar uzrokovao oštećenja na infrastrukturi i oborio više stabala.

- Pojedine saobraćajnice privremeno su zatvorene za saobraćaj. Sve nadležne službe, uključujući Službu zaštite i spašavanja, Komunalno preduzeće i Komunalnu policiju, nalaze se na terenu i intenzivno rade na sanaciji štete - navodi se u saopštenju Prijestonice Cetinje.

I pored jakog juga, u Gradskoj luci Herceg-Novi noć je protekla mirno.

- Sva plovila su sigurna, očekuju smirivanje nevremena i nadaju se da talasi koji su dostizali visinu i četiri metra nisu oštetili lukobran, kazao je za RTHN direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.