CRNOGORSKI PREDSJEDNIK

Milatović nakon sastanka lidera zemalja Brdo - Brijuni: EU nije kompletna bez zemalja zapadnog Balkana

Dodao je da proširenje EU nije samo potreba, već i postavljeni cilj, i imperativ

Jakov Milatović. Vijesti.me

N. H. / Vijesti.me

prije 3 sata 13 minuta

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao je sve lidere u regionu da daju izjave koje će biti odmjerene i primjerene i koje su bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Milatović je to kazao upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "da će Crnoj Gori odgovoriti sa lica mjesta ono što zaslužuje, te da ne umiju da naprave koaliciju". On je također rekao i da tu izjavu Vučića nije vidio.

Upitan da li izjavu Vučića doživljava kao neku vrstu prijetnje ususret pregovorima i eventualnom formiranju vlasti u Podgorici, Milatović je odgovorio:

- Tu izjavu nisam vidio, bili smo na sastanku. Znate da je Vučić bio uredno pozvan da prisustvuje, to nije uradio, ali koliko sam informisan bit će sa nama na radnom ručku. Srbija je aktivno učestovala u dijelu zajedničog izglasavanja ove deklaracije koja je danas usvojena. Istina je, kao i ljepota, u oku posmatača, a ja dok sam predsjednik Crne Gore ću uvijek slati dobrosusjedske poruke. Smatram da moramo graditi mostove i pozvao bih sve lidere u regionu da stavimo fokus na izgradnju mostova. Mislim da je to odgovorna politika i ona politka koju građani očekuju da je vodimo. Geografija je sudbina, upućeni smo jedni na druge i u tom smislu Crna Gora je do sada imala konstruktivnu ulogu koju mora zadržati.

Milatović je pozvao "sve lidere na izjave koje trebaju biti odmjerene i primjerene i koje su bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju kako bi ostvarili evropsku budućnost".

- Crnogorska politika je jasna. Crna Gora kao uspješna priča mora biti naredna članica EU i to možemo uraditi 2028. U tom smislu najveću podršku imamo od Hrvatske i Slovenije, a zajedno možemo postati dobar primjer za ostale zemlje - rekao je.

Na pitanje kako doživljava riječi Vučića, da "ne znaju da naprave koaliciju" i da li se time utječe na formiranje vlasti, Milatović je kazao da "izjave svih nas treba da budu takve da pokušamo da ne iznosimo domaću politiku izvan granica naših zemalja".

- Što je nažalost često slučaj. Ja to ne radim i očekujem da drugi to ne rade - odgovorio je.

Kazao je da mu predstavlja veliku čast da bude domaćin ovog samita, te da je zajednička poruka predsjednika država koji učestvuju "da je naš prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta".

- Evropska unija nije kompletna bez zemalja zapadnog Balkana, duboko sam uvjeren da će uspjeh Crne Gore biti podsticaj i svim drugim zemljama regiona i da će predstavljati jedan krupan korak unaprijed - rekao je Milatović.

Dodao je da proširenje EU nije samo potreba, već i postavljeni cilj, i imperativ.

- S uzdrmanim svjetskim poretkom, moje je čvrsto uvjerenje da smo kao lideri zapadnog Balkana svjesni ovog geopolitčkog i političkog trenutka, ovog prozora u EU kad je pitanje proširenje, spremni smo da iskoristimo priliku - poručio je Milatović.

On je pohvalio Plan rasta EU za zapadni Balkan, koji je nazvao podsticajnim alatom.

- Važno je istaknuti da zemlje koje su danas sa nama bile za stolom, u njih izvozimo više od 50 odsto našeg proizvoda, i čine 50 odsto našeg turističkog potencijala - naveo je Milatović

Istakao je da se demokratski razvoj ne smije uzeti zdravo za gotovo:

- Dugoročna regionalna stabilnost podrazumijve dobrosusjedske odnose, saradnju u dobroj vjeri...Crna Gora jeste i uvijek će biti zemlja koja je posvećena doborsusjednskim odnosima i stabilnosti - kazao je Milatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.