HRVATSKA SUORGANIZATOR

Zelenski danas stiže u Dubrovnik na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Srbiju trebao predstavljati ministar Đurić, no čini se da će ipak predsjednik Aleksandar Vučić doći

Plenković i Zelenski tokom jednog od ranijih susreta. AP

N. Aj.

prije 6 sati 57 minuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi danas prvi put doputovati u Hrvatsku, gdje se u Dubrovniku održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Riječ je o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani - a glavni cilj ovog dubrovačkog je iskazati solidarnost i podršku država Jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dvije i po godine suočava sa ruskom agresijom.

U Dubrovnik je najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednice Kosova Vjose Osmani i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, te pet premijera - grčkog Kyriakosa Mitsotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, makedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Prvobitno je najavljeno da će iz Srbije doći ministar vanjskih poslova Marko Đurić, ali čini se da će ipak prisustvovati predsjednik Aleksandar Vučić. To je za 24sata.hr potvrđeno iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Tursku, Rumuniju i Moldaviju predstavljat će ministri vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.