SAMIT U DUBROVNIKU

Plenković: BiH, Ukrajina i Moldavija bitan dio dinamike proširenja EU

Hrvatska nudi punu potporu u njihovom pristupu EU, dodao je hrvatski premijer

Zelenski, Krišto i Plenković. Marko Lukunic/PIXSELL

Anadolija

prije 21 sat 18 minuta

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otvorili su 3. sastanak na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da su samit, kao i pomoć i podrška Ukrajini važni su ne samo za okončanje krize, već i za osiguranje stabilne budućnosti za Evropu i za svoju djecu.

- I upravo smo zato čvrsto odlučni da pomognemo i nemamo nikakve dvojbe da će Ukrajina pobijediti - rekao je Plenković.

Rekao je da se tokom sastanka žele usredsrediti između ostalog na odnos s Evropskom unijom, kao i prekid stradanja u Ukrajini i podršku koju mogu ponuditi putem međunarodnih sporazuma.

Naglasio je da Hrvatska stoji uz Ukrajinu i pruža punu podršku i pomoć, kao i od prvog dana ruske invazije koja traje gotovo hiljadu dana.

- Hrvatska je ponudila svoju stručnost u području skrbi za veterane, razminiranja i mirne reintegracije odnosno u poslijeratnom razdoblju i u području procesuiranja ratnih zločina - rekao je Plenković.

Podsjetio je da je sa Zelenskim danas potpisao sporazum o dugoročnoj saradnji i podršci između Hrvatske i Ukrajine.

- Naša zajednička deklaracija koju ćemo danas potpisati naglašava nastojanje ove regije koja se upoznala s ratom da pruži punu potporu. Neke od zemalja članice su EU, neke su na putu da postanu članice, a neke nisu i Hrvatska nudi punu potporu Ukrajini u njenom pristupu Evropskoj uniji zajedno s Moldavijom, isto tako i Bosnom i Hercegovinom. Vidimo to kao izrazito bitan dio dinamike proširenja EU koja će uslijediti nakon rješenja sukoba s Rusijom - rekao je Plenković.

Istakao je mnogi od prisutnih vide proširenje kao jedno od prioriteta pri čemu je važna sigurnosna politika.

- Ukrajina bi trebala pristupiti u Evropskoj uniji i zato mi vjerujemo da je ukrajinska borba važna za naše države i za svijet. Odbrana protiv ruske agresije nije samo pitanje solidarnosti s tom nacijom koje se bori za svoj opstanak već predstavlja i ključni geopolitički interes za sve nas. Nije Rusija samo napala Ukrajinu već je potkopavala i same temelje evropske sigurnosti, kršila načela međunarodnog prava i poretka. To je napad na suvereno pravo svake države da odabere svoje političke partnere, a to je sam kamen temeljac Evropske unije - rekao je Plenković

Naglasio je da znaju jako dobro da u jugoistočnoj Evropi Rusija koristi svoje obavještajne, privredne, diplomatske i druge kanale i da je to nešto što narušava sklad.

- Međutim, svjesni smo i toga da treba dati potpunu potporu mirovnom planu predsjednika Zelenskog i to će se ponoviti na samitu u Švicarskoj. Budući da sve strane moraju biti uključene, a naša mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja mogla bi biti dobar model za istu takvu integraciju ukrajinskih dijelova - kazao je on.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka s liderima zemalja Jugoistočne Evrope te se zahvalio svim zemljama koje su primile ranjene ukrajinske borce i djecu.

- Svi ste zaista pokušali pomoći da se ovaj rat okonča na pravedan način, što je za nas od najveće važnosti. Želimo dobre odnose između naših naroda i država i želimo stabilnost. Nažalost, stabilnost je postala resurs koji je važan u međunarodnim odnosima. Ne treba posebno podsjećati koliko je stabilnost važna. Koliko je važna u Jugostočnoj Evropi, što se dogodilo na balkanskom području i što su sve pretrpjele države tog dijela svijeta - rekao je Zelenski.

Dodao je da su sve prijetnje Jugoistočnoj Evropi stvarne i da "Moskva želi destabilizirati Evropu, bilo na Balkanu ili Baltiku".

- Zajednički nam je interes da onemogućimo Rusiji da to čini i da se miješa u živote drugih država. I zato, dragi prijatelji, moramo jačati kapacitete za borbu protiv destabilizacije Evrope i svijeta - rekao je ukrajinski predsjednik.

Istakao je da je ruski rat protiv Ukrajine pokazao svijetu kako izgleda moderno ratovanje i da se svaki lider mora fokusirati na to da vojska bude tehnološki napredna.

Istakao je da sve demokratske zemlje uključujući i zemlje regiona moraju biti dijelom Evropske unije.

"Vjerujem da svi podržavate i naše članstvo u EU-u, čemu se nadam uskoro. Potaknuo bih na još bliskiju saradnju s državama kandidatkinjama", rekao je Zelenski.

Na kraju je poručio da će Rusija "izgubiti svoju sposobnost da bude prijetnja cijeloj Evropi".

- Vjerujemo da će Putin izgubiti geopolitičku snagu i da će se Rusija prestati miješati u slobodu država s kojima se graniči te da više nikad neće doći do ovakve agresije - poručio je Zelenski, istakavši da bi odlučnom akcijom rat u Ukrajini mogao biti završen najkasnije u 2025. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.