SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić: Erdoanova posjeta nova prilika za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje

Vjerujem da ćemo tokom vašeg boravka u Beogradu zajedno raditi na unaprijeđenju privrednih, kulturnih i političkih veza, poručio je Vučić

Vučić i Erdogan. Predsjednik Srbije

FENA

prije 2 sata 23 minute

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) doputovao je sinoć u dvodnevnu službenu posjetu Srbiji, a u beogradskoj zračnoj luci dočekao ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je istaknuo kako vjeruje da je Erdoganova posjeta još jedna prilika za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje.

- Vaša ponovna posjeta je još jedna prilika za dalje jačanje naših prijateljskih odnosa i saradnje. Vjerujem da ćemo tokom vašeg boravka u Beogradu zajedno raditi na unaprijeđenju privrednih, kulturnih i političkih veza između naših zemalja - napisao je Vučić na Instagramu.

Erdoan je u Srbiju doputovao nakon posjete Albaniji gdje u albanskoj prijestolnici otvorio najveću džamiju na Balkanu čiju je gradnju finansirala Turska, a tokom posjete Srbiji bit će održana sjednica Visokog vijeća za saradnju dviju zemalja.

Također, u petak će biti upriličena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija nakon čega će uslijediti sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske.

Nakon susreta dvojice predsjednika bit će organizirana sjednica Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske koju će predvoditi Vučić i Erdoan, te potpisivanje sporazuma.

Izjave za medije srbijanskog predsjednika i predsjednika Turske planirane su u 13:10 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s medijima srbijanskog predsjednika.

Tokom posjete Srbiji turski predsjednik će učestvovati na forumu privrede Srbije i Turske koji će biti organiziran u hotelu "Hayat" u Beogradu.

Prema podacima srbijanskog Republičkog zavoda za statistiku, Turska je četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu ove godine, a ukupna vanjskotrgovinska razmjena u ovoj godini iznosila je 1.391,7 miliona eura.

Također, s Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrirano 820 aktivnih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.