POTPREDSJEDNIK VLADE

Vulin: Nisam bio toliki protivnik EU dok je nisam upoznao iznutra

Prema njegovim riječima, Srbija jedanaest godina čeka da EU ispuni svoje obećanje

Dusko Jaramaz/PIXSELL

D. H.

prije 3 sata 34 minute

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u intervjuu za Berliner cajtung da Evropska unija ima problem sa vlastitim kredibilitetom i da dok nije upoznao EU iznutra, nije bio toliki evroskeptik kao što je danas.

"Kad sam počeo da vodim tehničke pregovore sa EU i kad sam upoznao EU iznutra, postao sam evroskeptik. Tamošnje vodeće ličnosti nisu iskrene. Nemaju iskren stav kada je u pitanju pristupanje", rekao je Vulin uoči samita koji će se održati na desetogodišnjicu prve zapadnobalkanske konferencije u Berlinu.

Prema njegovim riječima, Srbija jedanaest godina čeka da EU ispuni svoje obećanje, sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština.

"Godinama unazad sam sa predstavnicima EU pregovarao o poglavlju 35. Najpre su govorili da ono sadrži samo spisak prethodno preuzetih obaveza. A potom to poglavlje dobija nekakav vlastiti život i svaka od zemalja članica EU može u njega da dopisuje svoje uslove", navodi Vulin.

Zapitavši zašto se Srbiji stalno postavljaju uslovi koje ne može da ispuni, Vulin je poručio: "Recite nam jednostavno: mi vas ne želimo".

"Mi EU smatramo svojim partnerom, ali nismo sasvim sigurni da EU i nas smatra svojim partnerom. Predsednik (Vladimir) Putin nam nikada nije rekao da će Rusija prekinuti odnose sa Srbijom ukoliko bismo pristupili EU ili ako vodimo pregovore o pristupanju", naglasio je.

S druge strane, kako je naveo, pregovarači iz EU govore Srbiji da, ako ne prekine odnose sa Rusijom, neće ući u EU.

"Dakle, da li smo partneri ili nismo? Zar nemamo i mi pravo na vlastite interese?, zapitao je Vulin.

On ukazuje da je Srbija krenula evropskim putem i da je to većinsko mišljenje srpske politike, ali da se i u Njemačkoj većinsko mišljenje političara često razlikuje od mišljenja građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.