DETALJI SA SUĐENJA

Isplivala posljednja poruka koju je Vanja (14) dobila od svog oca noć prije nego što je ubijena: "Sumnjiv je"

Dimovski je u sudnici rekao i da je tokom ispitivanja Gorčevskog upitan kako je znao u kom pravcu da se kreće da bi locirao Vanju

Vanjin slučaj šokirao region. Blic.rs

E. Ć.

prije 7 sati 6 minuta

Načelnik odjeljenja za nasilne zločine Dejan Dimovski, rekao je da je dva sata nakon otmice kćerke Vanje, Aleksandar Gorčevski u 9:15, 27. novembra prošle godine viđen kako sa svojim vozilom prolazi pored hotela "Aleksandar palas" ka Kačaničkom putu, piše Blic.

To je isti put kojim su išli "Citroen" i "Renault Kangoo" ranije nakon otmice Vanje Gorčevske. Dimovski je u sudnici rekao i da je tokom ispitivanja Gorčevskog upitan kako je znao u kom pravcu da se kreće da bi locirao Vanju, na šta je on odgovorio da je, vođen kriminalističkim filmovima, zaključio da se kidnaper uvijek kreće ka najbližoj granici, ali, međutim, nije otišao tamo jer je bila gužva.

Bilo je čudno

- Bilo je čudno. Predvidio je događaje. Prvo je rekao da je kidnapovana, a onda ubijena. Velimir i Bore su rekli da znaju da je Vanjin otac rekao Palču da će djevojčica biti sama kada krene u školu. Naše sumnje su se povećale. Nismo znali zašto bi otac bio umiješan - rekao je Dejan Dimovski, načelnik SVR Skoplje.

Njihovim izjavama i razumnim razumijevanjem svih ovih okolnosti moglo bi se zaključiti da je sumnjiv, ali ga nismo optužili, rekao je Dimovski pred sudom.

Svjedočio je i da su u telefonu Zoričine majke pronašli poruku poslatu veče prije otmice.

Bila je to kopija komunikacije Vanje i Aleksandra na društvenim mrežama. U poruci joj je napisao da će sutra biti hladno i da se zato obavezno toplo obuče.

Načelnik je pomenuo i obrisanu poruku u Viber grupi roditelja iz Vanjinog razreda u kojoj je Aleksandar napisao "Reci mi koliko ti treba novca". Prema riječima Dimovskog, očigledno je pogriješio grupu.

Advokat Gjorčevskog je, pak, rekao da je poruka nešto sasvim drugo.

Tragao za djevojčicom

Svjedočio je i Zoričin stric Mitko Lazarov, koji je kobnog dana tragao za djevojčicom, na mjestu gdje je ona posljednji put viđena.

Zatekao je Aleksandra samog u vozilu i pitao ga šta je bilo.

- Aleksandar mi je rekao da će se ubiti ako ubiju Vanju - rekao je Mitko. On je zatim dodao da se Aleksandar tog dana jako čudno ponašao.

U fokusu današnjeg suđenja najviše je bila uloga Gjorčevskog u otmici kćerke, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.