Idealne su za post i dane kada želite da odmorite od mesa, ali kad jednom ove probate, posne pljeskavice ćete praviti mnogo češće nego što mislite.
Sastojci: 2 kg rječne ribe, kašika suvog začina, 1 veći krompir (oko 200 g), 1 veća babura paprika (200 g), prstohvat – dva soli, pola kašičice bibera, pola kašičice sode bikarbone, 1 kašičica crvene mljevene paprike (ko voli ljuto može da doda i ljutu papriku), 2 čena bijelog luka, 1 glavica crnog luka, peršunov list.
Priprema:
Ribu očistiti i oprati, pa odsjeći glave i peraja. Presjeći ribu vodoravno uz kičmu pa koliko je moguće samo taj debeli dio kičme izvaditi.
Očistiti crni i bijeli luk, krompir i papriku.
Samljeti tri puta ribu i povrće – sve zajedno, pa dodati sve začine i umijesiti rukom. Ostaviti da odstoji pola sata, a zatim oblikovati pljeskavice i peći na srednjoj vatri dok ne dobiju braon boju.