Porodica Nešković iz Pobrđa kod Bratunca skoro 120 godina na vlastitim plodnim oranicama, pored lijeve obale rijeke Drine, bavi se proizvodnjom raznog povrća koje je decenijama plasirala svim hotelima i restoranima u regionu i domaćim tržnicama.
Traže savjete
Vojin Nešković još 1900. godine počeo se baviti proizvodnjom povrća, a tada je na svom imanju uzgajao i lubenice, što je bila rijetkost u ovim krajevima. Zbog toga je dobio nadimak Vojin Bostandžija.
Vidjevši da se od toga može dobro živjeti, njegov sin Živorad Nešković (85) 1918. je proširio proizvodnju tako što je počeo uzgajati sve vrste rasada za povrće. Njegovi kvalitetni rasadi bili su traženi na tržištu i zbog toga je dobio nadimak Žika Baštovan. Mnogi stručnjaci od njega traže savjete za proizvodnju povrća.
- Čim su moja braća stasala, otišla su u bijeli svijet trbuhom za kruhom. Najpouzdaniji ocu bio sam ja i on je mene podučavao. Kako su godine prolazile, ja sam tako unapređivao proizvodnju – govori Živorad Nešković.