U naseljima na području općine Fojnica voće je dobro rodilo pa ima dosta posla za vlasnike kotlova za pečenje rakije ili veselih mašina, kako im rado tepaju.
Kvalitetno piće
Poljoprivrednici istuču da su posebno dorbro rodile šljive, jabuke i kruške te da plodova ima dovoljno i za sušenje i za kuhanje pekmeza i bestilja, ali će neki domaćini skoro čitav urod pretočiti u kvalitetnu rakiju.
Jednu takvu veselu mašinu zatekli smo u naselju Tješilo iznad Fojnice podno masiva Matorac.
Penzioner Marijan Glavočević, zajedno sa mladim prijateljem Franom Tukom iz naselja Lužine Fojnica, peče rakiju jabukovaču i kruškovaču.
- U rakijski kazan stane 120 kilograma tropa, koji je napravljen od domaćih autohtonih jabuka i krušaka. Za sat se ispeče i dobije od 12 do 14 litara rakije, koju prepečemo i dobijemo rakiju jačine od 45 do 47 stepeni - kaže Glavočević.
Dodaje da dio rakije zadrži za sebe, a ostatak proda. Navodi da ima računice, jer je ove godine kilogram šljiva koštao pola marke, a jabuka i krušaka od 20 do 40 feninga.
Dobar posao
- Cijena šljivovice i jabukovače je oko 10 KM za litar, a kruškovače 12 maraka. S obzirom na to da smo u proizvodnju uložili samo svoj rad, vodu i drva za vatru, smatram da smo napravili dobar posao – dodaje Glavočević.