ŽIVINICE

Privatizirani hotel „Konjuh" ruglo u centru

Posljednja saznanja govore kako vlasnik živi van granica BiH i da ne znamo hoće li preduzeti išta po pitanju uređenja kompleksa, kaže Kamenjaković

Devastacija nekadašnjeg hotela se nastavlja

Piše: E. SKOKIĆ

4.3.2019

Godinama traju špekulacije o tome kada će biti okončani radovi na obnovi hotela „Konjuh" u centru Živinica. Nakon privatizacije pod sumnjivim okolnostima, nekadašnji biser Živinica je prerastao u gradsko ruglo, a općinska administracija pokušava riješiti višegodišnji problem koji ostavlja ružnu sliku o lokalnoj zajednici.

Tražili izmjene

- Razgovorali smo sa predstavnicima vlasnika koji je u postupku privatizacije kupio hotel. Tražili su od nas određene izmjene regulacionog plana, odnosno da kroz svoje odluke smanjimo spratnost objekta kako bi on bio što prije završen. Učinili smo što su od nas tražili, ali radovi nisu počeli u septembru 2018. godine kako nam je obećano - kaže Samir Kamenjaković, načelnik Općine Živinice.

Kamenjaković:Potpisujemo ugovore

Hotel je do privatizacije radio u teškim okolnostima. Prepušten je na milost i nemilost, a u njegovu devastaciju su se uključili i pojedinci sa područja općine.

- U vrijeme kada je hotel privatizovan nije potpisan bilo kakav sporazum ili memorandum s novim vlasnikom o dinamici ulaganja i roku za završetak radova. Mi sada s investitorima potpisujemo ugovore i tražimo od njih da u roku od tri godine ispune svoje obaveze. U slučaju privatizacije hotela to nije učinjeno, a posljednja saznanja govore kako vlasnik živi van granica BiH i da ne znamo hoće li preduzeti išta po pitanju uređenja kompleksa - kaže Kamenjaković.

Konkretne mjere

S privatizacijom obaveze Agencije za privatizaciju TK prestaju. Dalji tok nadgledaju drugi nadležni organi, a u konkretnom slučaju Općina Živinice će u narednim danima preduzeti niz konkretnih mjera kako bi se uredio dio prostora koji gravitira hotelu.

Ulaganja u obnovu parka

- Mi ćemo kroz inspekcijski nadzor naložiti vlasniku da u skladu sa važećim zakonima uredi taj prostor. Ukoliko to ne učini, naše službe će same preduzeti neophodne radove, a fakturu ćemo ispostaviti vlasniku. Nama je u interesu da se ovaj prostor uredi jer smo u obnovu parka prošle godine uložili 40.000 KM, a ove godine ćemo 60.000 KM. Park se naslanja na kompleks hotela i mi moramo naći modalitete kako da taj prostor koliko-toliko urbanizujemo - kaže Kamenjaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.