Namirnica koja je najčešća na našim prostorima i vjerovatno je svi imaju u kući, je krompir. Ono što je jako bitno, pogotovo ako ga kupujete u velikim količinama, jeste sačuvati od klijanja.
Otrovni spoj
Ključ za dugi vijek vašeg krompira je hladno, suho i tamno mjesto pa ga je idealno pohraniti u ostavi, u kartonskoj kutiji ili smeđoj papirnatoj vrećici. Međutim, ako želite da stvarno dugo bude dobar, držite ga u dobro prozračenoj prostoriji i pazite da nije izložen sunčevoj svjetlosti.
Naime kad krompir dobije previše sunčevog svjetla on proizvodi otrovni spoj zvan solanin koji ga može učiniti gorkim, nejestivim i potencijalno izazvati mučninu.
Izbjegavajte frižider
Međutim, iako krompir treba držati na hladnom i suhom mjestu, frižider nije baš dobro mjesto. Ne samo da je prehladan za krompir već će i povećati količinu šećera u njemu i potaknuti proizvodnju štetne hemikalije akrilamid.
Iako se super slažu u mnogim jelima, krompir i luk nikako ne treba držati skupa jer će luk u neposrednoj blizini krompiru ubrzat proces klijanja pa uvijek ostavite malo prostora između krumpira i zalihe luka.
Također, isto djeluju i jabuke, pa pripazite da se ni one ne nalaze u blizini krompira.