KORISNI SAVJETI

Koliko veša možete prati u mašini: Važno je i odrediti pravu količinu deterdženta

Možda bi bilo lakše staviti donji veš u mašinu s ostatkom odjeće, ali ovo bi mogla biti loša vijest za taj ostatak

Održavanje mašine je također jako važno. Instagram

Dž. R.

12.6.2024

Kada se korpa za veš napuni, obično se trudimo što prije da riješimo sav taj prljavi veš pa se može desiti da u mašinu naguramo i više nego što bi trebalo.

Prostor za kretanje

Međutim, postoji pravilo kolika je optimalna količina veša kako bi se dobro oprao, a mašina duže trajala.

Kada je riječ o svježem vešu, nikada ne želite preopteretiti svoju mašinu. Potreban je prostor da se deterdžent za pranje veša i voda miješaju i kreću kroz vašu odjeću, tako da se sapunica može upiti tokom cijelog pranja. 

Odjeća također treba prostora za kretanje, a malo trenja pomaže u uklanjanju prljavštine i fleka. Trebate ostaviti oko 15 centimetara prostora od vrha bubnja kako biste osigurali da vaš veš bude pravilno opran.

Odvojeno pranje

Peškiri, odjeća i posteljina također bi se trebali prati odvojeno jedni od drugih kako bi se zagarantiralo pravilno čišćenje jer ih treba prati na različitim temperaturama, idealno bi bilo 60 stepeni za posteljinu i peškire kako bi se ubile bakterije.

Možda bi bilo lakše staviti donji veš u mašinu s ostatkom odjeće, ali ovo bi mogla biti loša vijest za taj ostatak. Te kukice i žice na vašem donjem vešu mogu se zakačiti za drugu odjeću, što rezultira poderotinama. 

Umjesto toga, uvijek ručno perite osjetljivi veš ili kupite vrećicu za donji veš u kojoj ćete ih prati.

Mrežaste vrećice također se mogu koristiti s čarapama ili dječijom odjećom kako bi se spriječilo njihovo zaglavljivanje.

Pravilan omjer 

Važno je da prakticirate korištenje odgovarajućeg deterdženta i omekšivača, kao i korištenje tačnih količina. Puno deterdženta i omekšivača može ostaviti ostatke u mašini i na odjeći, što može rezultirati ljepljivošću i začepljenjem mašine. 

To se može spriječiti korištenjem tačne količine svakog proizvoda i proučavanjem uputa prije upotrebe.

Čišćenje mašine također može spriječiti nakupljanje bakterija, što može utjecati na čistoću vaše odjeće i smanjiti efikasnost mašine. Preporučuje se čišćenje mašine za veš jednom mjesečno.

To se može učiniti na različite načine, uključujući korištenje specijaliziranog sredstva za čišćenje ili bijelog octa i sode bikarbone u bubnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.