NEĆE VAM SMETATI

Nerviraju vas čepovi koji se ne skidaju: Pogledajte kako se pravilno otvaraju te flaše

Novi pravila Evropske unije stupaju na snagu od danas, 1. jula

Sve zemlje Evropske unije do jula ove godine moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litra. TikTok

E. Ag.

prije 2 dana

Plastične flaše sa čepovima koji se ne mogu ukloniti postale su standard usljed novih pravila Evropske unije, koja stupaju na snagu od danas, 1. jula. Ova promjena, koju mnogi nazivaju "najgorim izumom 21. vijeka", izazvala je talas nezadovoljstva među korisnicima.

Mnogi ljudi se žale da im ovi čepovi smetaju dok piju iz flaše i otežavaju sipanje pića u čaše. Ali, da li je moguće da smo sve vrijeme pogrešno otvarali ove flaše? Izgleda da jeste. Ako i vama smeta čep kada otvorite flašu, pogledajte kako možete da ga efikasno uklonite bez kidanja.

Tajna pravilnog otvaranja flaše

Viralni snimak na TikToku pokazao je ispravan način otvaranja boca sa zakačenim čepovima, ostavivši mnoge u čudu. U snimku, korisnik Viktor Dijas pokazuje kako se čep nakon otvaranja može jednostavno prebaciti na drugu stranu, čime vam neće smetati dok pijete.

@sroche2 This whole time weve been doing it wrong! #pov #doingitwrongthiswholetime #newbottle #bottletop #fyp #fy #viral ♬ original sound - Dude Dad

Komentari korisnika

Iako su mnogi bili oduševljeni ovim jednostavnim rešenjem, komentari na društvenim mrežama su podijeljeni. Neki korisnici pišu: „Hoću samo normalne čepove nazad“, „Želim flašu bez zatvarača, ovo me izluđuje“, drugi ističu da je trik izuzetno koristan.

Zašto su neodvojivi čepovi uvedeni

Sve zemlje Evropske unije do jula ove godine moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litra i zamijeniti ih zakačenim, što je dio direktive EU objavljene 2018. s ciljem smanjenja plastičnog otpada. Čepovi od plastičnih boca su se često odvajali i završavali na neodgovarajućim mjestima u prirodi, i tako nisu stigli da budu reciklirani reciklirani. Istraživanja procjenjuju da je proizvodnjom i sagorijevanjem plastike u 2019. godini u atmosferu ispušteno više od 850 miliona tona gasova koji prave efekt staklene bašte.

EU sada želi da ublaži ovaj problem uvođenjem neodvojivih čepova na plastičnim bocama, kako bi se smanjila količina plastičnog otpada i očuvala životna sredina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.