KORISNO

Napravite vlastiti povrtnjak u stanu: Ovako uzgajajte začine i povrće na balkonu

Osim što ćete uvijek imati pri ruci nešto svoje i svježe, biljke na balkonu doprinijet će ugodnijoj mikroklimi u stanu

Uzgoj povrća na balkonu. VCG

Z. K.

18.7.2024

Ako živite u stanu i nemate okućnicu koju biste mogli pretvoriti u povrtnjak, i balkon okrenut prema jugu bit će dovoljan da postanete uzgajivač povrća i začinskog bilja. Nemojte se pri tome dvoumiti između raznog cvijeća, kao mirisnog ukrasa balkona, i povrća i začinskog bilja, koje ćete koristiti u kuhinji, jer i korisno bilje može biti ukrasno različitim oblicima i bojama plodova i lišća te mirisima.

Odstajala voda

Osim što ćete uvijek imati pri ruci nešto svoje i svježe, biljke na balkonu doprinijet će ugodnijoj mikroklimi u stanu, paradajz će djelovati kao repelent za muhe, a bosiljak i za komarce. Vrtlarenje na balkonu manje je zahtjevno od onoga pravog – manja površina zahtijevat će manje plijevljenja, zalijevanja, okopavanja… a opet će vas toliko zabaviti da bude antistres hobi aktivnost.

Biljke u posudama i u balkonskom okruženju zalijevat ćete češće nego da rastu u vrtu – ljeti i ujutro i navečer, obavezno odstajalom vodom. Uredno ih plijevite i njegujte, prignojavajte tekućim biognojivom za povrće, berite plodove čim sazriju i otkidajte požutjelo i oštećeno lišće.

Ako vam je na raspolaganju samo prozor na koji možete staviti nekoliko teglica ili, pak, jednu veliku kutiju, posadite mješavinu začina, koje će vam, kada poraste, biti ne samo pogodnost za kuhanje nego i ukras.

Tegla širine od šezdesetak centimetara dovoljna je za četiri do šest vrsta začinskog bilja.

Naravno, začinsko bilje nije jedino bilje koje možete posaditi/posijati ili posaditi u svoje prozorske teglice. Ako ste ljubitelj biljnih čajeva i aromatičnog ljekovitog bilja, razmislite o sijanju svojih omiljenih vrsta. Napravite svoj vrtić u kombinaciji kadulje, ruže geranija, lavande…

Sadnja u tegle

Naravno, na vama je da izaberete koje ćete povrće saditi ili sijati, ali isto tako imajte na umu da će prinosi biti ograničeni. Ako želite maksimalizirati prinose, odaberite patuljaste vrste povrća. Imajte na umu da u jednu veću teglu možete posaditi/posijati nekoliko vrsta povrća, ali ne smijete je natrpati, jer će biljke jedna drugu ugušiti.

I još nekoliko savjeta:

1. Velike biljke penjačice, kao što su grah, grašak, mahune, krastavci, paprika i paradajz, zahtijevaju dosta prostora – promjera od barem 60 centimetara, ali može i više.

2. Manje povrtnice, kao što su ljute papričice, salata, mrkva, peršun, te drugo začinsko bilje ne trebaju toliko prostora.

3. Za vrijeme velikih vrućina, voda vrlo brzo ispari iz zemlje pa se pripremite na svakodnevno zalijevanje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

4. Biljkama penjačicama trebate pripremiti potporne stubove i ljestve po kojima će se penjati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.