OBJASNILI STRUČNJACI

Trikovi da vam veš uvijek bude fino opran: Evo šta treba koristiti umjesto omekšivača

Svježe fleke od ulja pospite zamjenom za šećer ili skrobom, a potom jednostavno operite veš

Pranje veša. Facebook

Z. K.

29.7.2024

Stručnjaci su objasnili kako pravilno oprati veš u veš-mašini. Idealno je ako mašinu ispunite vešom 80 posto. Ako stavite veliku količinu veša, neće ga dobro oprati. Isto tako, ako u bubnju ima malo stvari, one će se brže oštetiti zbog mehaničkog djelovanja.

Vruća voda

Da bi se izvršila dezinfekcija i da bi se otklonila prljavština, temperatura vode 40-60 stepeni se smatra optimalnom. Pranjem u hladnoj vodi se ne mogu uništiti bakterije i grinje s posteljine i peškira, a vrela voda oštećuje tkaninu.

Umjesto omekšivača, koji se gomila i vremenom čini veš grubim, koristite sirće. Prilikom ispiranja dodajte 100 ml sirćeta kako bi vam veš bio mekan i kako biste izbjegli tragove deterdženta.

Svježe fleke od ulja pospite zamjenom za šećer ili skrobom, a potom jednostavno operite veš. Preparat (sprej) WD-40 će vam pomoći da uklonite mrlje od paradajz soka ili sosa. Nanesite ga na fleku, a onda isperite tkaninu u hladnoj vodi.

Kako biste uklonili tragove od znoja na bijeloj odjeći, koristite program pretpranja, bilo kojim deterdžentom na temperaturi 40, a zatim uključite program pranja za izbjeljivanje, navode stručnjaci.

Uklanjanje mrlja

Ako ostavite veš da odstoji sat u vodi sa solju (1 supena kašika na litar vode), a potom ga operete, uspjet ćete ukloniti mrlje od kafe ili vina, a soda bikarbona će pomoći da uklonite žutilo s bijele odjeće i da se riješite neprijatnog mirisa. Osim praška za pranje ili običnog sapuna, dodajte i pola mjerice sode bikarbone i operite veš u vreloj vodi.

Pravilno sušenje

Eksperti savjetuju da, ukoliko je to moguće, veš sušite na otvorenom zraku, pod suncem. Ako, ipak, morate koristiti mašinu za sušenje, stavite u bubanj tenisku lopticu i peškiri će vam biti mekani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.