VAŽNO ZNATI

Izbjegavajte siktanje mačkama: Nećete vjerovati kako to njima zvuči

Mjaukanje je rezervirano samo za ljude, jer odrasle mačke ne mjauču jedna na drugu

Mačke ne vole ni pretjerano maženje. Pixabay

Dž. R.

3.6.2024

Veterinarska tehničarka Džema Renvik (Jemma Renvick) skrenula je pažnju vlasnicima mačaka da bi trebalo da  prestanu svojim mačkama obraćati se riječima koje obiluju slovom "s", jer to ovim kućnim ljubimcima zvuči kao da ih  psujete.

Mačiji jezik

Ona kaže da mačke registruju određene zvuke i pritom pokazuju da ne vole da čuju "s", prenosi The Sun.

Zvuk koju proizvodi izgovor riječi u kojima je slovo "s" slična je mačijem šištanju i u prevodu na mačiji jezik to je kao da mačku psujete svaki put kada poželite da privučete njenu pažnju.

Za razliku od šištanja, mjaukanje je rezervirano samo za ljude, jer odrasle mačke ne mjauču jedna na drugu.

Tempo druženja

Osim iritantnog zvuka "s", mačke ne vole konstantno maženje. Zagrljaji i drugi znaci naklonosti prema mački ponekad mogu da budu štetni. 

Ako mačka pobjegne kad joj priđete ili odjuri čim je pustite, to je znak da nije raspoložena za dodire ili smatra da joj je lični prostor ugrožen. Stoga neka vaša mačka diktira tempo i način druženja, a ispoštovat ćete je tako što ćete sačekati da vam priđe.

Mirisi koje ne vole

Također, uspostavljanje kontakta očima mačka ponekad shvata kao prijetnju, pa Džema savjetuje da vlasnici sporo trepću i na taj način se "obrate" svojim ljubimcima.

Vlasnicima se također savjetuje izbjegavanje igre laserskim igračkama koje frustriraju mačke, jer ih ostavljaju praznih šapa. 

Budući da mačke mogu da se naljute na vlasnike i zbog drugih sitnica, treba se potruditi da im do nosa ne stignu ni mirisi koje ne vole, kao što je citrusna aroma proizvoda za čišćenje, pogotovo na posudama u kojima obavljaju fiziološke potrebe. 

U tom slučaju vlasnici će se vjerovatno suočiti sa problemom obavljanja nužde na nekom drugom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.