KORISNO

Ovo su znakovi da je pas depresivan: Prepoznajte ih na vrijeme

Ako vaš pas naprasno od ljubimca koji voli da se šeta postane “lijen” i neće da hvata loptice i trči generalno – možda je depresivan

Pomozite svom ljubimcu. Banfield

Z. K.

prije 4 dana

Veterinarski eksperti ukazuju da se depresija može razviti i kod samih životinja. Kako to primjetiti i pomoći vašem psu na najbolji način da je se riješi?

Malo energije

Kao što je slučaj i kod ljudi, depresija kod pasa je izazvana promjenama u nivou serotonina. Ovo se manifestuje u vidu letargije koju mi možemo shvatiti kao ljenost. Ako vaš pas naprasno od ljubimca koji voli da se šeta postane “lijen” i neće da hvata loptice i trči generalno – možda je depresivan.

Promjena u ishrani

Psi obožavaju vrijeme za hranjenje, pa ako primjetite da ne jede kao prije, da ostavlja dosta hrane u činiji ili da ga nova “tura” ni malo ne zanima, onda je moguće da pati od depresije.

Promjena u spavanju

Da ponovimo, letargija koja se javlja u vidu drijemanja 24/7 je znak da podignete uzbunu. Ukoliko pas ne želi da ustane uopšte iz kreveta ili se razvlači umjesto da se igra (a inače to nije radio) onda zaista nešto nije u redu. Također, ako nema fizičkih povreda koje ga onemogućavaju da ustane, onda je sigurno riječ o depresiji.

Anksiozno ili opsesivno ponašanje

I dok su neke rase više anksiozne od drugih, bilo koji pas koji se opsesivno ponaša pokazuje u stvari znak depresjie. Grickanje ili lizanje šape ili nokta ukazuju na to da je pas nervozan i da se ne osjeća lijepo. Ako vas pas ne pozdravi kada uđete udom, kao inače, onda nešto definitivno nije u redu.

Agresija

Agresija je najrijeđi simptom depresivnih pasa, ali se ipak može dogoditi. Deprsija i anksioznost često idu ruku pod ruku, a ako pas dozvoli da ga anksioznost u potpunosti obuzme, to može rezultirati strašnim i bezobraznim ponašanjem. Sa druge strane, ovakvo ponašanje može biti izazvano ignorisanjem psa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.