"AVAZOVA" PATROLA

Drač, jedan od tri najveća turistička centra Albanije: Grad koji spaja luksuz i skromnost

Troškovima smještaja treba dodati i cijenu iznajmljivanja ležaljki i suncobrana koja iznosi 10 – 15 eura

Idealno mjesto za porodice s djecom. Avaz

Alen Bajramovic

4.9.2024

Nastavku iscrpljujuće dugog i vrelog ljeta raduju se samo turistički radnici i građani koji svoje godišnje odmore nisu mogli isplanirati tokom turističke sezone, pa to čine u produžecima.

26 stepeni

Početak septembra u Draču, jednom od najvećih ljetovališta na albanskoj rivijeri, kao da ne pokazuje skori kraj, naprotiv, gotovo 40 kilometara pješčane plaže na ovom dijelu Jadranske obale vrvi od turista, a temperatura mora je iznad 26 stepeni.

Ko nema ništa protiv pješačenja kroz plićak prije prvog zamaha, blizine luke, gustih nizova ležaljki na plažama, viška smeća koje radnici na održavanju plaža ipak ne uspijevaju potpuno eliminirati, ovdje će naći idealno mjesto za odmor. Uglavnom za porodice s djecom, ali i ljude svih generacija. S gotovo 200.000 stanovnika, drugi je po veličini i najstariji grad u Albaniji. Njegova historija duga je više od 3.000 godina, pa i danas čuva tragove duge i bogate prošlosti koji ga čine još zanimljivijim. 

Ima gotovo 200.000 stanovnika, drugi po veličini i najstariji grad u Albaniji. Avaz

Cijene smještaja su od 50 do nekoliko stotina eura za noć, što je dokaz da su se u turističkoj ponudi Drača spojili luksuz i skromnost, te da će u mnoštvu apartmana i hotela nešto za sebe uspjeti pronaći i oni plićih džepova, ali i strani turisti i dijaspora.

Majstori za pitu

Troškovima smještaja treba dodati i cijenu iznajmljivanja ležaljki i suncobrana koja iznosi 10 – 15 eura za dan.

Ležaljke i suncobrani za 10 - 15 eura. Avaz

Za razliku od ostatka albanske obale, u Draču će se lakše snaći i ljubitelji kontinentalne kuhinje, jer Albanci su poznati majstori za pitu, roštilj i kolače, ali ni oni kojima ljetovanje bez morskih specijaliteta ne bi bilo potpuno neće biti na gubitku.

Porcija ćevapa 6 eura

U opticaju su i euro i albanski lek, a cijene više nego prihvatljive. Porcija ćevapa, pljeskavica ili pileći fileti koštaju 6 eura, pizza od 4 do 8,5 eura, kafa 0,80, koka-kola i pivo 2 eura.

Jedino što je značajno skuplje nego u BiH je gorivo, litar košta oko 3,4 KM, pa put Albanije svakako treba krenuti punog rezervoara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.