RECEPTI

Tajne kulinarskih profesionalaca koje će vam olakšati kuhanje

( Ilustracija)

Avaz.ba

20.11.2017

Majstori zanata spremni su da podijele dobre savjete sa početnicima u kuhinji. Evo šta kažu profesionalci o različitim vrstama ulja, sjeckanju crvenog luka, kuhanju paste i pripremi ribe.

- Ukradite trik mediteranskih kuhinja i jelu na kraju dodajte mrvicu maslinovog ulja.

- Crveni luk stavite u ledenu vodu deset minuta prije sječenja, tako ćete manje suza proliti. 

- U blender prvo sipajte tečnost, vodu, mlijeko, sok, pa tek onda voće i povrće. Ovako umanjujete pritisak na sječivo blendera čime se dobija kremastiji napitak. Osim toga, produžit ćete život aparatu.


- Svako ulje ima svoju namjenu, pa tako puter i neka orašasta ulja upotrebljavajte samo na nižim temperaturama. U njima nikada ne pržite hranu!

- Bademovo, ulje od avokada ili koštica grožđa možete da koristite bez brige da će izgorjeti.

- Dok kuhate pastu, dodajte so za ukus i maslinovo ulje da spriječi sljepljivanje.

- Ako je sir suviše mekan za rendanje, zamrznite ga na pola sata.

- Sve povrće koje raste iznad zemlje kuhajte u šerpi bez poklopca. U njemu će ostati svi hranljivi sastojci i bit će ukusnije.

- Kad pripremate ribu, kupus ili neko drugo ne naročito mirisno jelo, na šporet stavite malu činiju sa sirćetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.