Krofne su kod većine ljudi omiljena poslastica, mogu biti sa šokoladom, vanilijom, od džema ili samo sa šećerom, izbor je na onome ko ih pravi.
Za ove krofne vam je potrebno: 500 g brašna, 3 jajeta, 25 g maslaca, 30 g kvasca, pola vanilin šećera, prstohvat soli, 1 kap ruma, 230 ml vode, ulje za prženje
Priprema je jednostavna i veoma brza.
U brašno izdrobite svjež kvasac, dodajte jaja, omekšali maslac, šećer, so, rum i polovinu mjere mlake vode, pa umijesite tijesto. Dodajte ostatak vode, mijesite 12 minuta i ostavite da nadođe.
Stavite nadošlo tijesto na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite na debljinu prsta.
Čašom vadite krofne i slažite ih na pobrašnjeni stolnjak, pokrijte i ostavite još pola sata da odmore. Potom ih pržite na zagrijanom ulju tako što gornju površinu krofne stavljate u ulje. Pržite ih dvije minuta poklopljene, okrenite ih i drugu stranu pržite bez poklopca.