Prah lukume dobiva se od ploda stabla Pouteria lukuma koje raste u dolini Anda.
Plod je okrugao, s korom koja može biti žute do smeđe boje i žute pulpe. Kora i sjemenka se ne jedu, već samo pulpa, bogata karotenom i vitaminima B-skupine.
Svježe voće popularno je u Južnoj Americi, a u Europi, pa tako i u nas, lukuma je najčešće dostupna kao prah koji se koristi kao zamjena za šećer, odnosno kao prirodni zaslađivač.
U usporedbi s istom količinom stolnog (bijelog) šećera prah lukume sadrži manje šećera, ali više hranjivih tvari, točnije ima oko polovice ugljikohidrata i 75 posto manje šećera od jednake količine bijelog šećera.
Jedinstveni slatki okus uspoređuje se s javorom, bundevom, slatkim krumpirom i karamelom.
U obliku praha lukuma je korisna u pripremi različitih deserata, u zaslađivanju kaša, smutija i drugih napitaka.