RECEPTI

Salata s grilanim kukuruzom

Kukuruz također možete pripremiti u gril tavi na šporetu istim postupkom kao i na roštilju

Ukusna salata. Printscreen

M. Z.

12.2.2023

Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. 

 Sastojci

2 svježa klipa kukuruza šećerca

1 kašika soli

5 kašika maslinovog ulja

8 žlica soka od limete

½ kašičice mljevenog kima

1 avokado izrezan na kockice

220 g cherry rajčice prepolovljene

45 g crvenog luka, sitno nasjeckanog

30 g korijandera, nasjeckanog

¼ kašičice papra

Priprema

Pripremite roštilj

Roštilj očistite i pripremite za direktno kuhanje na umjerenoj vatri, oko 180 stepeni.

Pecite

Kukuruz premažite s 2 žlice maslinovog ulja i začinite s 1/2 kašuičice soli. Pecite ga na direktnoj, srednje jakoj vatri, zatvorenog poklopca, dok se ne zažari i kukuruz ne omekša. To će trajati 10-15 minuta. Povremeno okrećite kukuruz. Kukuruz maknite s roštilja i ostavite da se malo ohladi. Izrežite zrna kukuruza iz klipa i stavite u veliku posudu.

Napravite preljev

U zasebnoj zdjeli umutite preostalo maslinovo ulje, sol, sok limete, kim i papar. Stavite sa strane.

Dodajte ostale sastojke

Dodajte avokado, rajčice, luk i korijander u posudu s kukuruzom te prelijte preljevom. Nježno promiješajte. Poslužite odmah.

Napomena

Kukuruz također možete pripremiti u gril tavi na šporetu istim postupkom kao i na roštilju.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.