Danas vam predlažemo da napravite griz kolač.
Sastojci:
50 g maslaca
50 ml ulja
200 g pšeničnog griza
400 ml vode
300 g šećera
1 kesica vanilin šećera
10 g cimeta
Za glazuru:
100 g čokolade
30 g maslaca
50 ml mlijeka
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Stavite na laganu vatru da se kuha, a kad počne da vri, ostavite još pet minuta, pa sklonite sa vatre.
U drugu šerpu stavite maslac i ulje, a kada se istope i ugriju, dodajte griz, stalno miješajte žicom dok griz ne dobije žućkastu boju.
Pazite da ne zagori. Kada dobije boju, dodajte smjesu iz prve šerpe, dobro promiješajte da se sjedini i kuhajte sve zajedno još dva-tri minuta. Izlijte u manji pleh, a kada se prohladi, prelijete čokoladnom glazurom.