Grčki kolač od narandže je naš današnji prijedlog.
Sastojci:
• 500 g kora za pitu
• 4 jajeta
• 125 g šećera
• 350 g grčkog jogurta
• 280 ml ulja
• 3 kašike narandžine kore
• 1,5 kašičica ekstrakta vanilije
• 20 g praška za pecivo
• 400 g šećera u prahu
• 200 ml soka od narandže
Priprema:
Kore za pitu iscjepkajte na sitne komade i ostavite da se prosuše. U činiji umutite jaja i šećer. Dodajte jogurt, kratko mutite, a zatim dodajte ulje i nastavite mutiti. Dodajte koru narandže, vaniliju i prašak za pecivo kratko umutite.
Dodajte iscjepkane kore i ulijte u nauljenu posudu veličine 20x30 cm, pa pecite četrdesetak minuta u rerni zagrijanoj na 190 stepeni. Ostavite da se ohladi i izbockajte čačkalicom. Za sirup u šerpi kuhajte šećer u prahu, narandžin sok i 600 ml vode.
Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim smanjite na srednju temperaturu i pustite da ključa pet minuta. Po želji možete dodati neki začin poput cimeta ili narandžu isjeckanu na kolutove, pa kuhajte još 15 minuta. Pažljivo sipajte sirup preko ohlađenog kolača i ostavite preko noći u frižideru da upije.