Sogan dolma je najukusnija i najkomplikovanija od svih dolmi. Donosimo vam provjeren recept za ovo tradicionalno jelo.
Sastojci
- 10 malih glavica luka
- 1 kašika bijelog sirćeta
- 500 g mljevenog mesa
- šoljica riže
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 2 čehna bijelog luka
- peršun
- 2 kašike putera
- 2 kašike paradajz pirea
- so, biber
Način pripreme
Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.
Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekšaju.
Vaditi jednu po jednu membranu luka.
Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.
Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.
Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.
Kuhati još 10-ak minuta i servirati.