Bez imalo sumnje izrada domaćeg sirupa od bazge odličan je način da se iskoriste cvjetovi predivnog mirisa, ali za one koji žele isprobati nešto drugačije džin s okusom bazge jednako je divna i neobična alternativa.
Cvjetove bazge najbolje je sakupljati na sunčan dan, a u nastavku pročitajte kako ih u nekoliko koraka iskoristiti u kombinaciji s, mnogima, omiljenim pićem.
Sastojci za bazga-džin
šest do osam svježe ubranih glava cvijeta bazge
naribana korica jednog limuna
kašika šećera u prahu
500 mililitara džina
Priprema bazga-džina
S cvjetova bazge otresite moguće kukce, a zatim ih stavite u veliku posudu ili staklenku. Dodajte limunovu koru, šećer u prahu i prelijte ih džinom.
Posudu pokrijte i ostavite na 24 sata.
Kroz filter-papir za kafu, gazu ili bilo šta slično procijedite smjesu i piće ulijte u čistu bocu.