Iako zvuči neobično, postoji niz recepata za hladne supe. Jedna od njih je i krem supa od krastavaca koja se pravi uz dodatak jogurta.
Sastojci:
- dva velika krastavca
- jedna šolja običnog ili dvije šolje grčkog jogurta
- jedno čehno bijelog luka
- tri kašike limunovog soka
- 50 mililitara maslinovog ulja
- začini: kopar, peršun, so i biber
Priprema:
Ogulite krastavce i uklonite im sjemenke. Potom ih narežite na kockice, a nekoliko kockica ostavite za kasnije. Sve sastojke stavite u sjeckalicu ili blender i miksajte dok ne dobijete smjesu kremaste strukture.
Važno je napomenuti da količinu začina prilagodite vlastitom okusu. Ostavite supu da se hladi barem dva sata u frižideru, a prilikom serviranja dodajte im komadiće krastavaca koje ste ranije odvojili. Ovoj supi možete dodati i svježe začine, poput kopra ili peršuna.