RECEPTI

Sočna piletina s limunom i aromatiziranim maslacem

Kolutići limuna omekšat će piletinu, dok će maslac s majčinom dušicom upotpuniti okus

Ukusno i fino. Facebook

M. Z.

30.7.2023

Pileće bijelo meso ponekad može biti poprilično suho kada ga pečemo i zato je limun idealan dodatak ovom jednostavnom jelu. Limun će piletini dati sočnost, ali i dodatnu svježu aromu. Cijelo jelo zaokružit će kašičica aromatičnog maslaca s majčinom dušicom i peršunom.

Kao prilog odlično će ići mladi krompir ili sezonska salata, a odlično će se upariti i s čašom mladog bijelog vina.

Sastojci

4 pileća filea

100 g maslaca

3 češnja češnjaka

1 kašičica peršuna

1/2 kašičice majčine dušice

2 limuna

2 kašike maslinovog ulja

biber

so

Postupak

Najprije pripremi aromatični maslac sa začinskim biljem. Maslac ostavi na sobnoj temperaturi dok ne omekša i zatim ga pomiješaj s koricom jednog limuna, sokom pola limuna, peršunom i majčinom dušicom. Aromatični maslac stavi u frižider da se stisne.

Piletinu najprije nareži na pojedine filete i zatim začini solju i biberom te prelij maslinovim uljem. Začine dobro utrljaj u meso i ostavi da stoji 15 minuta.

Komade piletine stavi u posudu za pečenje te ih prekrij jednim limunom narezanim na ploške. Peci u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Kada je gotovo, meso posluži na tanjir uz željeni prilog i preko njega stavi kašičicu aromatičnog maslaca, krišku limuna i posipaj s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.