Pileće bijelo meso ponekad može biti poprilično suho kada ga pečemo i zato je limun idealan dodatak ovom jednostavnom jelu. Limun će piletini dati sočnost, ali i dodatnu svježu aromu. Cijelo jelo zaokružit će kašičica aromatičnog maslaca s majčinom dušicom i peršunom.
Kao prilog odlično će ići mladi krompir ili sezonska salata, a odlično će se upariti i s čašom mladog bijelog vina.
Sastojci
4 pileća filea
100 g maslaca
3 češnja češnjaka
1 kašičica peršuna
1/2 kašičice majčine dušice
2 limuna
2 kašike maslinovog ulja
biber
so
Postupak
Najprije pripremi aromatični maslac sa začinskim biljem. Maslac ostavi na sobnoj temperaturi dok ne omekša i zatim ga pomiješaj s koricom jednog limuna, sokom pola limuna, peršunom i majčinom dušicom. Aromatični maslac stavi u frižider da se stisne.
Piletinu najprije nareži na pojedine filete i zatim začini solju i biberom te prelij maslinovim uljem. Začine dobro utrljaj u meso i ostavi da stoji 15 minuta.
Komade piletine stavi u posudu za pečenje te ih prekrij jednim limunom narezanim na ploške. Peci u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Kada je gotovo, meso posluži na tanjir uz željeni prilog i preko njega stavi kašičicu aromatičnog maslaca, krišku limuna i posipaj s nekoliko kapi maslinovog ulja.