Za ovaj vam kolač nije potrebno neko kulinarsko umijeće. Osvježavajući je i veoma ukusan, a za njegovu pripremu ne trebate paliti rernu po ovim vrućinama.
Podloga
oko 120 grama petit keksa
Nadjev od kajsija
1 kg kajsija bez košpica
1 l vode
250 grama šećera.
Puding od kajsija
1 l vode od kuhanih kajsija
3 pudinga od vanilije
Dekoracija
200 ml pavlake za šlag
naribana čokolada
Priprema
Nadjev
Operite i prepolovite kajsije. U šerpu dodajte pripremljene kajsije, šećer i vodu. Sve zajedno stavite kuhati, da kajsije omekšaju. Za podlogu petit keks složite u kalup dimenzija 21 x 25 cm.
Kuhane kajsije procijedite i vodu stavite sa strane. Odmah vruće kajsije rasporedite preko petit keksa. U mjericu sipajte 1 l vode od kuhanih kajsija. Dio vode pomiješajte s pudingom od vanilije, bez dodavanja šećera, jer ga ima u vodi.
Ostatak vode ulijte u šerpu i stavite kuhati. Kada prokuha, sklonite sa strane i umiješajte pripremljeni puding. Sve zajedno vratite kuhati, da se zgusne. Vruće prelijte preko kajsija i rasporedite. Ostavite da se ohladi.
Dekoracija
U zdjelu dodajte pavlaku za šlag. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Šlag rasporedite po površini kolača. Naribajte čokoladu. Kolač stavite u frižider do služenja, navode kolaci.biz.