UKUSNO I FINO

Jednostavan starinski recept za buhtle

Svega nekoliko sastojaka bit će dovoljno da zamijesimo glatko dizano tijesto od kojeg će nastati mekane loptice punjene pekmezom, čokoladom...

Printscreen/YouTube

M. Z.

23.8.2023

Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.

Donosimo jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji! Ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šoljicu kafe ili mlijeka.

Sastojci

20 g kvasca

100 g maslaca

4 g soli

50 g šećera

1,5 dl mlijeka

0,5 dl vode

500 g glatkog brašna

Malo maslaca za premazivanje posude

Pekmez, čokolada (po želji)

Šećer u prahu za posipanje

Postupak

Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.

Brašno, so, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.

Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta.

Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.

Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta.

Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajetom, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove, posuti ih šećerom u prahu, piše 24.hr.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.