Tijesto za buhtle slatko je i fino i topi se u ustima, a nema veće sreće nego kada napokon dođemo do pekmeza ili čokolade u srcu ovog kolača.
Donosimo jednostavan recept, a sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji! Ove buhtle možete poslužiti kao doručak uz šoljicu kafe ili mlijeka.
Sastojci
20 g kvasca
100 g maslaca
4 g soli
50 g šećera
1,5 dl mlijeka
0,5 dl vode
500 g glatkog brašna
Malo maslaca za premazivanje posude
Pekmez, čokolada (po želji)
Šećer u prahu za posipanje
Postupak
Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.
Brašno, so, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.
Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.
Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 15-ak minuta.
Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajetom, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove, posuti ih šećerom u prahu, piše 24.hr.