Sastojci: 500 g pilećeg mesa, 2 glavice crnog luka, 4 veze peršuna, 3 kašičice soli, pola kašičice bibera, malo šafrana, 90 ml maslinovog ulja, 3 mrkve, bijela rotkva, tikvica, zelena i crvena paprika, kašika cimeta, kašičica svježeg ili mlevenog đumbira, 900 ml vode, 350 g kuskusa, 100 g hurmi, 30 g šećera, 260 g obarenih leblebija.
Priprema:
1. Listove peršuna i crni luk sitno isjeckajte. Isječenu piletinu dinstajte 10 minuta na 40 ml ulja i s dvije kašičice soli, biberom i šafranom.
2. Dok se meso dinsta, isjeckajte povrće na komade veličine zalogaja. Stavite kuskus u jednu zdjelu i dodajte kašičicu soli i preostalo ulje, pa sve dobro protrljajte između dlanova. Prelijte sa 350 ml vode i ostavite da stoji.
3. Iseckano povrće, cimet, đumbir i 550 ml vode dodajte mesu i dinstajte još 15 minuta. Na kraju dodajte hurme, šećer, obarene leblebije i isjeckani peršun. Na posudu u kojoj se dinsta meso i povrće stavite odgovarajuću posudu za kuhanje na pari i u nju sipajte ocijeđeni kuskus. Poklopite i sve zajedno dinstajte još 10 minuta.
4. Kuskus stavite u posudu za serviranje i prelijte ga dinstanim mesom i povrćem. Vodite računa da ima dosta safta. Kuskus upija tečnost i, ako nema dosta safta, jelo ostaje suho.