Sastojci:
1,5 kg bataka bez kostiju
2 crna luka
2 čehna bijelog luka
3 velike mrkve
4 stabljike celera
125 ml bijelog vina
3 kašike brašna
750 ml pilećeg temeljca
2 kašike paradajz paste
2 kašičice vorsčester sosa
1 kašičica sušenog timijana
2 lovorova lista
600 g krompira
Priprema:
U šerpi zagrijte malo ulja i propržite batake. Zatim izvadite meso na ubrus, pa u istoj šerpi propržite sitno sjeckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveni bijeli luk. Poslije minutu dodajte sjeckanu mrkvu i celer. Pržite još nekoliko minuta, pa sipajte vino i miješajte povremeno. Kuhajte dok tečnost ne ispari, pa pospite brašno. Promiješajte, pa sipajte temeljac, paradajz pastu, vorčester sos i dodajte timijan i lovorov list. Lijepo promiješajte i kada se sos malo sjedini vratite batake u šerpu. Ostavite pileći paprikaš da provri, pa poklopite i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Izvadite šerpu iz rerne, dodajte krompir, a batake stavite na vrh kako bi uhvatili koricu. Nastavite da pečete pileći paprikaš bez poklopca još nekih 40 minuta.