POGLEDAJTE VIDEO

Pileći paprikaš iz rerne: Sočno i mekano meso koje se raspada

Ukusan obrok za cijelu porodicu

Pileći paprikaš. YouTube

E. Ag.

25.10.2023

Sastojci:

1,5 kg bataka bez kostiju

2 crna luka

2 čehna bijelog luka

3 velike mrkve

4 stabljike celera

125 ml bijelog vina

3 kašike brašna

750 ml pilećeg temeljca

2 kašike paradajz paste

2 kašičice vorsčester sosa

1 kašičica sušenog timijana

2 lovorova lista

600 g krompira

Priprema:

U šerpi zagrijte malo ulja i propržite batake. Zatim izvadite meso na ubrus, pa u istoj šerpi propržite sitno sjeckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveni bijeli luk. Poslije minutu dodajte sjeckanu mrkvu i celer. Pržite još nekoliko minuta, pa sipajte vino i miješajte povremeno. Kuhajte dok tečnost ne ispari, pa pospite brašno. Promiješajte, pa sipajte temeljac, paradajz pastu, vorčester sos i dodajte timijan i lovorov list. Lijepo promiješajte i kada se sos malo sjedini vratite batake u šerpu. Ostavite pileći paprikaš da provri, pa poklopite i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Izvadite šerpu iz rerne, dodajte krompir, a batake stavite na vrh kako bi uhvatili koricu. Nastavite da pečete pileći paprikaš bez poklopca još nekih 40 minuta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.