RECEPTI

Salata od cvekle i narandže koju moraš isprobati

Ova salata savršeno će izgledati na svečanom stolu, ali poslužit će i kao dobar samostalni obrok tokom radne sedmice

Ukusno i fino. Louis Hansel/Unsplash

M. Z.

26.10.2023

Ova salata savršeno će izgledati na svečanom stolu, ali poslužit će i kao dobar samostalni obrok tokom radne sedmice. Cveklu možete ispeći ranije i tako sebi maksimalno skratiti vrijeme pripreme na dan serviranja.

Sastojci - za salatu

3 srednje velike cvekle

maslinovo ulje

so, biber

4 narandže

50 g fete

30 g nasjeckanih pistacija ili oraha

svježa menta

Sastojci - za preljev

50 ml soka od narandže

1 kašika narančine korice

1 kašika balzamičnog sirćeta

1 kašičica meda

1/4 kašičice soli

2 kašike maslinovog ulja

Postupak

Rernu zagrijte na 190 stepeni. Cveklu dobro operite i odstranite joj krajeve. Prelijte je maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa je stavite u dublju posudu za pečenje.

Ulijte otprilike 1 dl vode u posudu, pokrijte folijom i pecite sat, dok ne omekša.

Kad cvekla omekša, izvadite je i pustite da odstoji 15 minuta, a zatim navucite rukavice i skinite kožicu.

Narežite cveklu i oguljenu narandžu na krugove debljine 5 mm.

Pomiješajte sve sastojke za preljev.

Rasporedite cveklu i narandžu po tanjiru za serviranje, prelijte sve pripremljenim preljevom pa nadjenite nasjeckanom pistacijom i komadićima fete, piše 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.