Ova salata savršeno će izgledati na svečanom stolu, ali poslužit će i kao dobar samostalni obrok tokom radne sedmice. Cveklu možete ispeći ranije i tako sebi maksimalno skratiti vrijeme pripreme na dan serviranja.
Sastojci - za salatu
3 srednje velike cvekle
maslinovo ulje
so, biber
4 narandže
50 g fete
30 g nasjeckanih pistacija ili oraha
svježa menta
Sastojci - za preljev
50 ml soka od narandže
1 kašika narančine korice
1 kašika balzamičnog sirćeta
1 kašičica meda
1/4 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
Postupak
Rernu zagrijte na 190 stepeni. Cveklu dobro operite i odstranite joj krajeve. Prelijte je maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa je stavite u dublju posudu za pečenje.
Ulijte otprilike 1 dl vode u posudu, pokrijte folijom i pecite sat, dok ne omekša.
Kad cvekla omekša, izvadite je i pustite da odstoji 15 minuta, a zatim navucite rukavice i skinite kožicu.
Narežite cveklu i oguljenu narandžu na krugove debljine 5 mm.
Pomiješajte sve sastojke za preljev.
Rasporedite cveklu i narandžu po tanjiru za serviranje, prelijte sve pripremljenim preljevom pa nadjenite nasjeckanom pistacijom i komadićima fete, piše 24.hr.